FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 4,30 sati

ZAGREB, 15. srpnja 2005.(Hina) - Donosimo pregled važnijih događaja do4,30 sati.
ZAGREB, 15. srpnja 2005.(Hina) - Donosimo pregled važnijih događaja do 4,30 sati.

WASHINGTON/NEW YORK

Nova stalna predstavnica Hrvatske pri Ujedinjenim narodima Mirjana Mladineo predala je u četvrtak u New Yorku vjerodajnice glavnom tajniku UN-a Kofiju Annanu.

U kratkom razgovoru nakon svečanosti predaje vjerodajnica, nova hrvatska veleposlanica s Annanom je razgovarala o "trenutnom položaju Hrvatske i njezinom putu prema Europskoj uniji", izjavila je Mladineo za Hinu.

Mladineo i Annan su razgovarali i o "izazovima koji stoje pred Ujedinjenim narodima uključujući njihovu sveobuhvatnu reformu", dodala je.

Mladineo (59) u dugogodišnjoj je diplomatskoj karijeri, među ostalim, bila zamjenica ministra europskih integracija, a za predstavnicu pri Ujedinjenim narodima dolazi s mjesta hrvatske veleposlanice pri Europskoj uniji.

PODGORICA

Profesor međunarodnog prava na na sveučilištu u Podgorici Nebojša Vučinić izjavio je u četvrtak da Crna Gora nije priznala agresiju na Hrvatsku započevši pregovore o plaćanju reparacija za ratnu štetu koju su crnogorski građani počinili na dubrovačkom području.

"Postojanje agresije jedne suverene države na drugu izričito utvrđuje Vijeće sigurnosti UN-a. Sam čin da je neko spreman da nadoknaditi štetu iz kršenja pravila ratovanja nije i priznanje da je agresor", kazao je Vučinić tjedniku Monitor.

Službena Podgorica je najavila da će Crna Gora platiti ratnu štetu koju su njezini državljani pričinili Konavlima 1992. godine. Čelnici Konavala su procijenili tu štetu na 100 milijuna eura, dok su lokalni mediji objavili da je Crna Gora za početak spremna platiti 1,4 milijuna eura.

LJUBLJANA

Predsjedavajući Organizacije za europsku sigurnost i suradnju (OESS) slovenski ministar vanjskih poslova Dimitrij Rupel i civilni upravitelj UN-a za Kosovo Soeren Jessen-Petersen razgovarali su u četvrtak u Ljubljani o europskoj perspektivi Kosova i početku dijaloga Prištine i Beograda o budućem statusu te pokrajine.

Kako je nakon razgovora u Ljubljani izjavio Jessen-Petersen, za uspostavu povjerenja Beograda i Prištine važno je da dođe do susreta srbijanskog predsjednika Borisa Tadića i kosovskog kolege Ibrahima Rugove.

Ocjena ostvarivanja standarda ljudskih prava na Kosovu koju izrađuje izaslanik glavnog tajnika UN-a Kai Eide trebala bi biti završena do kraja ljeta, najavio je Jessen-Petersen.

Rupel je izjavio da je europska perspektiva Kosova nužan preduvjet da dođe do dijaloga o budućnosti Kosova.

RIM

Italija ne predviđa ukidanje schengenskog režima na svojim granicama nakon atentata u Londonu, kao što je to učinila Francuska, izjavio je u četvrtak talijanski premijer Silvio Berlusconi.

"Ne, ništa nećemo učiniti. Mislim da nećemo slijediti primjer Francuske", kazao je Berlusconi novinarima koji su ga pitali o mogućnosti privremena povrata pune granične kontrole na talijanskim granicama.

Francuski ministar unutarnjih poslova Nicolas Sarkozy najavio je u srijedu da Pariz aktivira odredbu o mjerama sigurnosti iz Schengenskog sporazuma kojom se dopušta privremeni povrat nadzora nad državnim granicama.

Velika većina talijanskih političara protivi se ukidanju schengenskog režima, osim Sjeverne lige, članice vladajuće koalicije.

LJUBLJANA

Slovenski parlament u četvrtak je većinom glasova odbacio prijedlog ombudsmana Matjaža Hanžeka i parlamentarne komisije za peticije da se donese zakon kojim bi se vratio domicil za 16.305 tzv. "izbrisanih neslovenaca" koji su nakon osamostaljivanja Slovenije prije 14 godina ostali bez prava stalnog prebivališta na svojim dotadašnjim adresama.

Ministar unutarnjih poslova Dragutin Mate najavio je u ime vladajuće koalicije desnog centra da će vlada zakon kojim bi se riješilo pitanje izbrisanih predložiti do kraja godine.

JERUZALEM

Mlada Izraelka ubijena je u četvrtak u mjestu Netiv Hasara u napadu raketom ručne izrade koja je ispaljena iz pojasa Gaze, saznaje se iz vojnih izvora.

Za napad, u kojem je još jedna osoba ranjena, odgovornost su preuzele palestinske Brigade mučenika al-Akse. Netiv Hasara nalazi se granici između Izraela i sjevernog dijela pojasa Gaze.

Nakon toga napada palestinske snage sigurnosti stavljene su u stanje pripravnosti zbog "porasta napetosti na terenu", objavljeno je iz palestinskih izvora. Naime, u posljednja dva dana ubojstvima šestero Izraelaca i dvojice Palestinaca ozbiljno je uzdrmano ionako krkho petomjesečno izraelsko-palestinsko primirje

GAZA

Izraelski helikopteri napali su u petak rano ujutro tri cilja u pojasu Gaze a zasad još nema podataka o mogućim žrtvama.

Helikopteri Apache gađali su cilj u središnjem dijelu pojasa Gaze, u gradu Gazi i u Khan Younisu. Izraelska vojska je na dva mjesta blokirala glavnu cestu koja vodi kroz Gazu.

Izraelski napad uslijedio je nekoliko sati nakon što je jedna Izraelka ubijena u mjestu Netiv Hasara u napadu raketom ručne izrade koja je ispaljena iz pojasa Gaze. Za napad, u kojem je još jedna osoba ranjena, odgovornost su preuzele palestinske Brigade mučenika al-Akse.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙