FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Iz tiska izašla zbrika pjesama Nikolaja Zabolockog "Izabrani stupci i pjesme"

ZAGREB, 14. srpnja 2005. (Hina) - Zbirka "Izabrani stupci i pjesme"ruskog avangardnog pjesnika Nikolaja Zabolockog u prijevodu FikretaCacana izašla je iz tiska danas u izdanju Naklade Breza.
ZAGREB, 14. srpnja 2005. (Hina) - Zbirka "Izabrani stupci i pjesme" ruskog avangardnog pjesnika Nikolaja Zabolockog u prijevodu Fikreta Cacana izašla je iz tiska danas u izdanju Naklade Breza.

Knjiga sadrži pedesetak izabranih pjesama iz svih pjesnikovih životnih razdoblja, i to avangardne satiričke pjesme iz rane faze, te pjesme filozofske i prirodoznanstvene orijentacije iz kasnijeg razdoblja.

U njoj je objavljena i kronologiju života i rada Zabolockog, "najvećeg pjesnika sovjetske epohe" po ocjeni nobelovca Josifa Brodskog, te opširan pogovor prevoditelja Cacana, koji je na toj knjizi, kako napominje, radio četvrt stoljeća.

"Stupci" tiskani 1929. su prva zbirka pjesama Nikolaja Zabolockog, pripadnika posljednje avangardne skupine 'Oberiu'. Slijede poeme "Trijumf zemljoradnje", "Ludi vuk" te zbirka pjesama "Druga knjiga". Sabrane "Pjesme", koje je pjesnik sam uredio i redigirao, izašle su 1957., pred autorovu smrt.

Zabolocki je rođen 1903., zbog svoje avangardne poezije bio je u logoru od 1938. do 1946., a 20 godina kasnije politički je rehabilitiran.

Fikret Cacan do sada je preveo desetak knjiga poezije velikih ruskih pisaca kao što su Aleksandar Puškin, Ana Ahmatova, Boris Pasternak, Osip Mandeljštam i Josif Brodski.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙