FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Summit G77 u završnoj deklaraciji osudio negativne učinke globalizacije

DOHA, 17. lipnja 2005. (Hina/AFP) - Zemlje članice G77 i Kine, pozavršetku 2. sastanka na vrhu ovoga tjedna u Kataru prihvatile suDeklaraciju iz Dohe kojom upozoravaju da se jaz između siromašnih ibogatih produbljuje kao posljedica globalizacije i da opasnodestabilizira svijet.
DOHA, 17. lipnja 2005. (Hina/AFP) - Zemlje članice G77 i Kine, po završetku 2. sastanka na vrhu ovoga tjedna u Kataru prihvatile su Deklaraciju iz Dohe kojom upozoravaju da se jaz između siromašnih i bogatih produbljuje kao posljedica globalizacije i da opasno destabilizira svijet.

Zbog globalizacije "Jaz između prihoda razvijenih država i zemalja u razvoju neprestance raste i siromaštvo se povećava u brojnim zemljama u razvoju", stoji u završnoj deklaraciji koju su prihvatili predstavnici 120 od 132 članice G77 po završetku dvodnevnog summita.

Države Afrike, Azije i Latinske Amerike te Kariba, članice Skupine G77, koje čine dvije trećine članica Ujedinjenih naroda, odbacile su Deklaracijom "svako političko uvjetovanje" pomoći koju dobijaju ili otpis dugova u njihovu korist.

Time se u Deklaraciji aludira na pozive kojima razvijeni Zapad zahtijeva od njih da demokratiziraju svoje zemlje.

Agencija France presse napominje da je G77 heterogena skupina zemalja raznolikih gospodarskih potencijala, od bogatih naftnih monarhija Perzijskog zaljeva do siromašnog područja subsaharske Afrike i da se na međunarodnoj sceni ne uspijeva nametnuti kao jedinstveni blok.

Idući summit održat će se "2010 u Africi", stoji u završnoj deklaraciji.

Rezultat summita je i osnutak "Zaklade za jug", na inicijativu Katara, domaćina summita, koji je u taj fond priložio 20 milijuna dolara, ali njegov primjer sramežljivo su slijedile tek Indija i Kina s po 2 milijuna dolara svaka te Libija najavom o uplati jednake svote.

Dvije bogate monarhije Kuvajt i Ujedinjeni Arapski Emirati obećali su uplatiti u fond poslije, ne navodeći visinu iznosa.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙