FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

UPOG za pšenicu traži 1,10 kuna i puni iznos poticaja

ZAGREB, 13. srpnja 2005. (Hina) - Udruga poljoprivrednih obiteljskihgospodarstava slavonskih županija (UPOG) traži otkup ovogodišnjeg rodapšenice po cijeni od 1,10 kuna za kilogram i isplatu punog iznosapoticaja od 1.650 kuna po hektaru, istaknuo je predsjednik UdrugeSlavko Novaković na konferenciji za novinare.
ZAGREB, 13. srpnja 2005. (Hina) - Udruga poljoprivrednih obiteljskih gospodarstava slavonskih županija (UPOG) traži otkup ovogodišnjeg roda pšenice po cijeni od 1,10 kuna za kilogram i isplatu punog iznosa poticaja od 1.650 kuna po hektaru, istaknuo je predsjednik Udruge Slavko Novaković na konferenciji za novinare.

Dodaje da su seljaci na potpunu isplatu ovogodišnjeg uroda pšenice po toj cijeni spremni čekati i do kraja turističke sezone.

Država subvenciju od 20 lipa može osigurati tako da proda prošlogodišnjih 250.000 tona te krušarice nakon čega se treba maknuti s njenog tržišta jer se kroz protekle godine pokazalo da ga nije stabilizirala nego debalansirala, mišljenja je Novaković.

Rekao je kako oborine iz dana u dan smanjuju kvalitetu i prinos pšenice koja je počela i klijati. Njena žetva zbog oborina još nije ni počela, a da bi kombajni mogli ući u polja na području Đakovštine, nakon noćašnje jake kiše, trebat će im, procijenio je, bar sedam dana suhog vremena.

Iako je današnja konferencija za novinare najavljivana kao zajednički javni istup više seljačkih udruga, uz UPOG su joj se odazvali jedino predstavnici đakovačke Udruge poljoprivrednika Brazda, a izostanak ostalih seljačkih asocijacija poput Hrvatskog seljačkog saveza Novaković je protumačio "odustajanjem u zadnji tren zbog političkog pritiska".

Hrvatska je Vlada prošloga tjedna donijela Uredbu o tržnom redu za pšenicu kojom se utvrđuju dvije razine cijena za pšenicu standardne kakvoće - od države zajamčena cijena od 75 lipa po kilogramu, te minimalna od 92 lipe po kilogramu koju plaćaju otkupljivači i prerađivači, s tim da im država 'pokriva' dio troškova i to potporom od 10 lipa po kilogramu.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙