FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Čobanković: Država za otkup pšenice nudi 0,90 kuna

ĐAKOVO, 27. lipnja 2005. (Hina) - Za ovogodišnji urod pšenice država jespremna na otkupnu cijenu od 0,90 kuna plus puni iznos poticaja od1.650 kuna, dok će prerađivačima biti isplaćeno 6 lipa po kilogramu,rekao je u ponedjeljak u Đakovu ministar poljoprivrede, šumarstva ivodnoga gospodarstva Petar Čobanković i najavio daljnje pregovore okocijene pšenice.
ĐAKOVO, 27. lipnja 2005. (Hina) - Za ovogodišnji urod pšenice država je spremna na otkupnu cijenu od 0,90 kuna plus puni iznos poticaja od 1.650 kuna, dok će prerađivačima biti isplaćeno 6 lipa po kilogramu, rekao je u ponedjeljak u Đakovu ministar poljoprivrede, šumarstva i vodnoga gospodarstva Petar Čobanković i najavio daljnje pregovore oko cijene pšenice.

Čobanković se u Đakovu sastao s predstavnicima seljačkih udruga i prerađivača, odnosno otkupljivača, s kojima je razgovarao tri sata iza zatvorenih vrata.

Zahtjev seljačkih udruga od 1,10 kuna plus puni iznos poticaja Čobanković je ocijenio nerealnim, ustvrdivši da će cijena ovogodišnjeg uroda pšenice biti "na sličnim relacijama s prošlom godinom", kada je cijena kilograma te žitarice bila 1,00 kunu, ali uz manji poticaj - od 1.250 kuna.

Stanko Zdravčević, tajnik Zajednice udruga seljaka Slavonije i Baranje, koja je na sastanak stigla sa zahtjevom od 1,10 kuna plus puni iznos poticaja od 1.650 kuna, rekao je da su seljaci spremni na daljnje pregovore o cijeni. Kazao je da su spremni na kompromis - određenu korekciju cijene i puni iznos poticaja.

Predstavnici prerađivača, tj. otkupljivača nisu na sastanku izrazili suglasnost s cijenom od 0,90 kuna, uvjereni kako će se dogovor svih strana postići u daljnjim pregovorima.

Član Nadzornog odbora Agrokora Mirko Novosel drži da cijena treba biti 0,80 kuna plus puni iznos poticaja, no da pšenicu ne mogu proizvoditi oni koji po hektaru imaju prinos manji od šest tona.

Seljaci s područja Đakovštine su na sastanak stigli s 20-ak traktora, pružajući na taj način podršku seljačkim zahtjevima o cijeni pšenice.

Udruga Nezavisni hrvatski seljaci priopćila je u ponedjeljak da "daje potporu svakom dogovoru oko cijene, koja će u konačnici biti za 10 posto veća od prošlogodišnje".

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙