FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 21 sat

ZAGREB, 12. srpnja 2005. (Hina) - Pregled najvažnijih vijessti izsvijeta do 21 sat
ZAGREB, 12. srpnja 2005. (Hina) - Pregled najvažnijih vijessti iz svijeta do 21 sat

BERLIN - Hrvatska kandidatura za pridruživanje Europskoj uniji može EU-u ponuditi izlaz iz krize koja je uslijedila nakon odbijanja europskog ustava na referendumima u Francuskoj i Nizozemskoj, rekao je u utorak europski povjerenik za proširenje Olli Rehn. Predviđajući da bi Hrvatska mogla postati 28. članica Unije EU-ov povjerenik za proširenje Olli Rehn je izjavio da bi sporazum o hrvatskom pridruživanju mogao biti iskorišten za preustroj institucija EU-a u skladu s prijedlozima koji se iznose u ustavu.

SARAJEVO - Odgovornima za ratne zločine na području bivše Jugoslavije treba suditi tamo gdje su ti zločini i počinjeni i to je načelo koje podupire vlada Sjedinjenih Država, izjavio je u utorak u Sarajevu američki veleposlanik Pierre-Richard Prosper zadužen za pitanja ratnih zločina. Prosper je to izjavio novinarima nakon susreta s predsjednicom Suda Bosne i Hercegovine Medžidom Kreso i glavnim tužiteljem Marinkom Jurčevićem koji su od njega tražili pomoć Sjedinjenih Država kako bi se osiguralo izručenje optuženih za ratne zločine za kojima traga bosanskohercegovačko pravosuđe.

BELFAST - Pirotehničari britanske vojske onesposobili su u utorak bombu koja je bila postavljena na glavnu željezničku prugu koja povezuje Belfast i Dublin, priopćila je policija. Ekipa za deminiranje izvela je kontroliranu eksploziju naprave koja je bila postavljena na dijelu pruge u Sjevernoj Irskoj, između gradova s protestantskom većinom Lisburn i Moira, 30 kilometara zapadno od Belfasta. Iz sigurnosnih razloga taj dio pruge je zatvoren do četvrtka. Nijedna organizacija nije preuzela odgovornost za pokušaj atentata u utorak.

LONDON - Četiri navodna počinitelja atentata doputovala su u London vlakom u četvrtak ujutro, kada su se dogodili napadi, priopćio je u utorak Peter Clarke, šef protuterorističke službe u Scotland Yardu. "Pregledali smo snimku nadzornih kamera na kojima se vide četiri muškarca na postaji King's Cross (na sjeveru Londona) nešto prije 8.30 sati 7. srpnja ujutro", kazao je. On je potvrdio da je uhićen i jedan muškarac koji će biti ispitan u vezi s terorističkim napadima.

JERUZALEM - U napadu bombaša-samoubojice, vjerojatno Palestinca, ispred trgovačkog centra u izraelskom priobalnom mjestu Netanyji poginulo je troje ljudi, a ozlijeđeno je više od 30, izvijestili su službeni izvori. Najmanje šest ozlijeđenih u teškom je stanju. Napad u Netanyji dogodio se na pješačkom prijelazu ispred trgovačkog centra, gdje je na prijelaz čekalo više ljudi. Izraelska televizija izvijestila je da je u priopćenju koje je stiglo telefaksom odgovornost za napad preuzeo radikalni Islamski džihad. Palestinska samouprava osudila je samoubilački napad u Netanyji.

PODGORICA) - Predsjednik crnogorskog parlamenta Ranko Krivokapić otvorio je u utorak novi granični prijelaz na Debelom Bijegu, između Crne Gore i Hrvatske, i tom prigodom rekao da je otvaranje prijelaza jamstvo dobrosusjedstva te da preko njega nikada više neće krenuti nikakvo zlo prema Hrvatskoj. "To će biti prava europska granica. Otvorena za prijatelje, ljude, robu, kapital, zatvorena za kriminal, bilo koje agresivne akte, za sve ono što ne čini europsku tradiciju i europsku vrijednost", kazao je Krivokapić. Granični prijelaz Debeli Brijeg između Crne Gore i Hrvatske otvoren je 1999. godine, a prošle godine je preko njega prešlo preko 800 tisuća putnika.

LONDON - Četiri napadača odgovorna za prošlotjedne bombaške napade u Londonu poginulo je u eksplozijama bombi u podzemnoj željeznici i autobusu, izvijestio je BBC i Sky News u utorak. Pozivajući se na izvore iz sigurnosnih službi, BBC je javio da su trojica osumnjičenih za bombaški napad u vlaku podzemne željeznice bili bombaši samoubojice te da su svi rođeni u Velikoj Britaniji. Policija za sad nije potvrdila te navode, ali je za kasnije tijekom večeri najavila konferenciju za tisak.

NAIROBI - Najmanje je 56 ljudi poginulo, a 30 je ozlijeđeno kada se autotobus pun putnika vozeći se planinskim cestama u južnoj Eritreji survao u 100 metara duboku provaliju, izvijestile su u utorak eritrejske vlasti. Nesreća se dogodila u ponedjeljak navečer, a policija koja istražuje uzroke tragedije, smatra da je do nje došlo zbog prevelikog broja putnika u vozilu.

LISABON - Desetine šuskih požara u utorak su bjesnile u Portugalu i Španjolskoj, zemljama koje je ove godine ljetna suša posebno teško pogodila. Samo je u okolici portugalskog lučkoga grada Portoa gorila šuma na više od 20 lokacija, javio je portugalski radio. U Španjolskoj su se u utorak vatrogasci također borili s više velikih požara. U Galiciji na sjeverozapadu zemlje je oko Ourensea istodobno izbilo čak sedam požara zbog čega vlasti sumnjaju da su podmetnuti.

VARŠAVA - Jedina linija varšavske podzemne željeznice ponovno je otvorena u utorak popodne nakon što je, zbog dojave o bombi, bila zatvorena gotovo tri sata, izvijestio je glasnogovornik policije Temistokles Brodowski. "Naše službe nisu ništa pronašle. Metro je ponovno otvoren", rekao je.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙