FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

ICTY: Miloševićevom svjedoku se omaklo priznanje o napadima na Albance

DEN HAAG/ZAGREB,12. srpnja(Hina) - Geoffrey Nice, predmetni tužitelj nasuđenju Slobodanu Miloševiću pred Haškim sudom (ICTY), u utorak je odsvjedoka obrane generala Božidara Delića ishodio priznanje da je 1998.naredio napad na civilne ciljeve na Kosovu.
DEN HAAG/ZAGREB,12. srpnja(Hina) - Geoffrey Nice, predmetni tužitelj na suđenju Slobodanu Miloševiću pred Haškim sudom (ICTY), u utorak je od svjedoka obrane generala Božidara Delića ishodio priznanje da je 1998. naredio napad na civilne ciljeve na Kosovu.

Delić, umirovljeni general koji je 1998/99. na Kosovu zapovijedao 549. motoriziranom brigadom VJ na području Prizrena, negirao je da su njegove snage sudjelovale u etničkom čišćenju i da je on naređivao da nikog ne ostavljaju živog, o čemu su 2002. pred ICTY-em svjedočila dvojica njegovih vojnika.

Suočen s dokazima koje je iznio tužitelj, uključujući i svjedočenje lorda Paddy Ashdowna o nalazima promatrača OESS-a o akcijama VJ u Delićevoj zoni odgovornosti, svjedok je iznervirano rekao da je u srpnju 1998. naredio tenkovsku paljbu na jednu kuću u albanskom selu Brovina.

"Omaklo vam se da ste naredili tenku da granatira jednu kuću. Uhvaćeni ste na djelu", rekao je tužitelj Nice.

"To je besmislica. Ja sam srpski general koji je branio svoju zemlju od napada terorista", odgovorio je Delić, dodajući da su iz te kuće gerilci OVK ubili devet njegovih ljudi.

Tužitelj je inzistirao na izvješću Ashdowna, danas visokog predstavnika u BiH, o teškim napadima Delićeve brigade VJ i snaga MUP-a Srbije na 16 albanskih sela u području Suve Reke i Đakovice, gdje se dogodili neki od najtežih zločina iz kosovske optužnice protiv bivšeg jugoslavenskog predsjednika Miloševića.

Delić je tvrdio da Ashdown i promatrači iz sela Pećana nisu mogli vidjeti spomenute napade i da su dokazi i snimke "montirani", ali nije znao odgovoriti na pitanje "zašto bi Ashdown tako nešto izmislio?"

On je negirao da je VJ na Kosovu korištena "nelegalno", kako je tvrdio tužitelj citirajući generala Momčila Perišića, jer su joj zapovijedi izdavane iz "Zajedničke komande" - političkog tijela preko kojeg je optuženi neovlašteno nadzirao vojsku i policiju.

Protuispitivanje je uglavnom proteklo u Delićevu neuvjerljivom poricanju zločina za koje se terete srpske snage, uključujući tu i negiranje da je u Srebrenici likvidirano 8.000 zarobljenih Bošnjaka ili da su srpske snage 1991. granatirale Dubrovnik.

Trotjedno svjedočenje umirovljenog generala treba završiti u srijedu, a za idući tjedan Milošević je kao svjedoka obrane najavio čelnika srpskih radikala, haškog optuženika Vojislava Šešelja.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙