FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Delić nastavio svjedočiti o OVK-u na suđenju Miloševiću

ZAGREB/DEN HAAG, 22. lipnja 2005. (Hina) - Umirovljeni general VojskeSCG Božidar Delić, svjedok obrane na suđenju bivšem jugoslavenskompredsjedniku Slobodanu Miloševiću pred Haškim sudom, izjavio je usrijedu da se Oslobodilačka vojska Kosova (OVK) tijekom 1998.organizirano pripremala za rat na Kosovu, naoružavajući se iz Albanijei napadajući preostalo srpsko stanovništvo.
ZAGREB/DEN HAAG, 22. lipnja 2005. (Hina) - Umirovljeni general Vojske SCG Božidar Delić, svjedok obrane na suđenju bivšem jugoslavenskom predsjedniku Slobodanu Miloševiću pred Haškim sudom, izjavio je u srijedu da se Oslobodilačka vojska Kosova (OVK) tijekom 1998. organizirano pripremala za rat na Kosovu, naoružavajući se iz Albanije i napadajući preostalo srpsko stanovništvo.

Milošević je u dokazni materijal uveo više Delićevih izvješća, koji je tada bio zapovjednik 549. motorizirane brigade Vojske Jugoslavije u Prizrenu, upućenih zapovjedništvu Prištinskog korpusa.

U izvješću od početka 1998. godine, Delić je obavijestio zapovjedništvo da u okolici Đakovice albanski teroristi u potpunosti kontroliraju dva područja, posebice oko sela Glođani.

"Tu sam upozorio da će teroristička grupa poznatog kriminalca Ljaha Brahimaja, inače ujaka Ramusha Haradinaja, širiti svoje djelovanje iz okolice Dečana i da će uslijediti napadi na preostale Srbe. Cilj nije bilo ubijanje, nego zastrašivanje Srba kako bi ih se prisililo da odu, što se i ostvarilo", rekao je Delić pred Haškim sudom, a prenijela je Beta.

Opisujući nekoliko sukoba policije s Haradinajevom skupinom 1998., svjedok je opovrgnuo da su snage sigurnosti primjenjivale nesrazmjernu silu.

Prema njegovim rečima, albanski teroristi su napadali ne samo Srbe, nego i Albance koji nisu podržavali OVK ili su joj odbijali davati novac.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙