FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

ICTY: Miloševićev general brani legitimnost akcija na Kosovu

DEN HAAG/ZAGREB,7. srpnja 2005.(Hina) - Umirovljeni general BožidarDelić, svjedok obrane na haškom procesu Slobodanu Miloševiću, negiraoje u četvrtak da su vojska i policija 1999. protjerivale Albance sKosova, tvrdeći da se radilo o legitimnoj borbi protiv albanskihterorista podržavanih iz inozemstva.
DEN HAAG/ZAGREB,7. srpnja 2005.(Hina) - Umirovljeni general Božidar Delić, svjedok obrane na haškom procesu Slobodanu Miloševiću, negirao je u četvrtak da su vojska i policija 1999. protjerivale Albance s Kosova, tvrdeći da se radilo o legitimnoj borbi protiv albanskih terorista podržavanih iz inozemstva.

Vojska je, po njegovim riječima, jednako štitila i Albance i Srbe, a egzodus 800 tisuća Albanaca bio je dio šire kampanje protiv vlasti u Beogradu, rekao je Delić na kraju glavnog ispitivanja.

Odgovarajući na pitanja bivšeg jugoslavenskog predsjednika, koji se pred Haškim sudom (ICTY) brani sam, svjedok je kazao da vojska nikad nije dobila zapovijed ni plan za progon Albanaca.

Negirao je postojanje "udruženog zločinačkog plana na Kosovu", za koji optužnica tereti Miloševića, ustvrdivši da su se snage sigurnosti borile protiv terorista iz redova OVK, pri čemu su nehotice stradala albanska sela i imovina civila.

Sam Milošević je zaključio da Vojska Jugoslavije nije izvršila nikakve zločine na Kosovu 1999. već je odbijala istodobne protupravne napade terorista OVK i NATO-a.

Suđenje se nastavlja idućeg ponedjeljka, kada će Delića ispitivati tužitelj Geoffrey Nice.

Tijekom izvođenja dokaza optužbe 2002., Nice je izveo dvojicu vojnika iz sastava 549. motorizirane brigade VJ kojom je 1999. kod Prizrena zapovijedao Delić. Oni su svjedočili da je Delić "osobno zapovijedao čišćenjem albanskog sela Ješkovo, kod Prizerna, pri čemu je inzistirao da nikog ne ostave živog", što govori da će se vjerodostojnost još jednog svjedoka obrane naći na teškoj kušnji.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙