FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

ICTY: tužitelj osporio vjerodostojnost Miloševićeva svjedoka

DEN HAAG, 16. lipnja 2005. (Hina) - Goeffrey Nice, glavni tužitelj nasuđenju bivšemu jugoslavenskom predsjedniku Slobodanu Miloševiću uHaagu, u četvrtak je još jednog svjedoka obrane izložio tolikoneugodnom protuispitivanju da se na trenutke činilo kako je svjedokDragan Jašović optužen za zločine zajedno s Miloševićem.
DEN HAAG, 16. lipnja 2005. (Hina) - Goeffrey Nice, glavni tužitelj na suđenju bivšemu jugoslavenskom predsjedniku Slobodanu Miloševiću u Haagu, u četvrtak je još jednog svjedoka obrane izložio toliko neugodnom protuispitivanju da se na trenutke činilo kako je svjedok Dragan Jašović optužen za zločine zajedno s Miloševićem.

Jašović, kojeg je Milošević ispitao 25. travnja, a Nice jučer počeo protuispitivati, svjedočio je o pokolju 40 Albanaca u kosovskom selu Račku u siječnju 1999., koji je prema optužnici tipičan zločin kakve su srpske vojno-policijske snage činile tijekom intervencije na Kosovu godine 1998. i 1999. Miloševićeva obrana zastupa tezu da je bila riječ o insceniranom događaju koji je poslužio kao opravdanje za 11-tjedno bombardiranje NATO-a.

Jašović, koji je u to doba bio policijski inspektor u Uroševcu, poznat po dobrim vezema s Albancima, sudjelovao je u istrazi koju je MUP Srbije vodio o pokolju u Račku, u sklopu koje je saslušao oko 700 Albanaca. Milošević je predložio Vijeću da u spis dokaza uvede znatan broj tih izjava, kao dokaz da je 15. siječnja u Račku u borbi ubijeno 40 albanskih "terorista", pripadnika Oslobodilačke vojske Kosova (OVK), a ne civila, kako se tvrdi u optužnici.

Tužiteljstvo je višetjedni razmak između glavnog ispitivanja i protuispitivanja iskoristilo da na Kosovu dobije svježe izjave nekih Albanaca koje je 1999. saslušavao Jašović. One su pokazale da su pod mučenjem, premlaćivani palicama za baseball i mučeni elektrošokovima, morali potpisati da je Račak bio uporište OVK.

Mnogi od njih označili su upravo svjedoka Jašovića kao onoga tko ih je tukao i iznuđivao izjave. Nastojeći se oduprijeti tužitelju, on je zbunjeno i neuvjerljivo negirao te iskaze, tražeći u njima najsitnije nelogičnosti ili, najčešće, tvrdeći kako se ne sjeća jer je prošlo više od šest godina.

Tužitelj je opisao i incidente u kojima su neki ispitanici podlegli mučenju, ili su ubijeni, poput Albanca koji je bačen s četvrtog kata policijske postaje u Uroševcu.

Kada je svjedok rekao da se ni toga ne sjeća, Nice mu je odgovorio: "Čovjek vam proleti ispred prozora, a vi se ni toga ne sjećate?!"

Tijekom ispitivanja o pojedinačnim žrtvama pokolja u Račku, Jašović nije znao odgovoriti zašto su kao pripadnici OVK navedena 25-orica mještana koji su zajedno strijeljani na brdu iznad sela, a ne i oni koji su se bijegom spasili od policije.

Tužitelj ga je pitao i što su u OVK radila dvojica 77-godišnjaka s popisa ubijenih i jedan 13-godišnji dječak, na što je Jašović odgovorio kako ne zna, ali su mu tako rekli Albanci koje je ispitivao.

Nice je zaključio kako je cilj navodne istrage MUP-a Srbije bilo zataškavanje zločina, a ne njegovo otkrivanje, s čime se svjedok nije složio.

"Policija i vi imali ste zadaću zataškati zločin u Račku", rekao je Nice, na što je Jašović odgovorio kako "nije točno".

Protuispitivanje Jašovića nastavlja se u petak, nakon čega bi Milošević trebao izvesti novog svjedoka obrane.

Osim što će biti uvršten među one Miloševićeve svjedoke s krajnje dvojbenim učinkom za interese obrane, svjedoka Dragana Jašovića u odnosu prema Haaškome sudu obilježava još jedna zanimljivost - ona vezana uz kriterije Tužiteljstva. On je, naime, početkom travnja ove godine bio svjedok optužbe na suđenju trojici lokalnih zapovjednika OVK Fatmiru Limaju, Isaku Muslijuu i Haradinu Balji, gdje su njegovi istražni zapisnici sa saslušanja Albanaca koji su bili zatvoreni i mučeni u logoru OVK Lapušnik ponuđeni kao prvorazredni dokazi.

No, kada je riječ o istrazi zločina u Račku i suđenju Miloševiću, isti zapisnici inspektora Jašovića za predstavnika Tužiteljstva nemaju nikakvu vjerodostojnost.

Takvo neuobičajeno korištenje istog svjedoka za dvije različite svrhe, po dva suprotna kriterija, izazvalo je i čuđenje sudaca ICTY-ja, kako se naslužbeno doznaje u Haagu.

Bivšem predsjedniku Srbije i SRJ u Haagu se sudi od 12. veljače 2002. po 66 točaka optužnice za genocid u BiH i zločine protiv čovječnosti koje su srpske snage pod njegovim vodstvom počinile u Hrvatskoj i na Kosovu 90-ih godina.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙