FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

ICTY: Milošević za 18. srpnja najavio Šešelja kao svjedoka obrane

DEN HAAG/ZAGREB,5. srpnja(Hina) - Bivši jugoslavenski predsjednikSlobodan Milošević najavio je u utorak da će posljednji svjedoknjegove obrane na Haškom sudu (ICTY), prije ljetne stanke, biti čelniksrpskih radikala i haški optuženik Vojislav Šešelj.
DEN HAAG/ZAGREB,5. srpnja(Hina) - Bivši jugoslavenski predsjednik Slobodan Milošević najavio je u utorak da će posljednji svjedok njegove obrane na Haškom sudu (ICTY), prije ljetne stanke, biti čelnik srpskih radikala i haški optuženik Vojislav Šešelj.

Šešelj bi svoj iskaz trebao započeti u ponedjeljak 18. srpnja, a 20. srpnja nastupit će ljetna stanka u procesu.

Trotjedna stanka u radu ICTY ovoga je ljeta predviđena od 23. srpnja do 15. kolovoza.

Čelnik Srpske radikalne stranke Vojislav Šešelj dvije i pol godine u haškom pritvoru čeka početak suđenja prema optužbama za ratne zločine protiv nesrba u Hrvatskoj, BiH i Vojvodini.

Tužiteljstvo je prošloga mjeseca predložilo spajanje njegovog predmeta s onim protiv bivšeg vođe pobunjenih Srba u Kninu Milana Martića i čelnika Službe državne sigurnosti Srbije Jovice Stanišića i Franka Simatovića.

Najavljujući Šešeljev iskaz, Milošević je od sudskog vijeća zatražio da mu omogući sastanak s njim u pritvorskoj jedinici kako bi ga pripremio za svjedočenje.

Milošević je također najavio da će nakon završetka iskaza sadašnjeg svjedoka, umirovljenog generala VJ Božidara Delića, izvesti kao svjedoke dvojicu Albanaca s Kosova koji su 1998/99. bili pripadnici seoskih straža u okolici Đakovice i Uroševca. Prije 20. srpnja trebao bi svjedočiti i bivši načelnik policije u Peći, Bogoljub Janičević.

Tužitelj Geoffrey Nice upozorio je raspravno vijeće da obrana nije pravodobno najavila Šešelja i dvojicu albanskih svjedoka, niti optužbi dostavila prateće materijale uz njihove iskaze.

Na pitanje predsjedavajućeg suca Patricka Robinsona koliko još svjedoka za Kosovo namjerava izvesti, budući da je već potrošio više od polovice vremena za obranu, Milošević nije odgovorio.

General Delić, koji je 1999. zapovijedao 549. motoriziranom brigadom VJ na Kosovu, u današnjem je nastavku svjedočenja pobijao navode iz optužnice vezena uz zločine nad Albancima u njegovoj zoni odgovornosti na području Bele Crkve, Nogavaca i Celine.

Negirao je da su Albanci bili žrtve granatiranja i napada VJ, prebacujući odgovornost za žrtve na bombardiranje NATO-a. U sudnici je prikazana i video snimka sela Nogavci od 2. travnja 1999., nakon navodnog bombardiranja NATO-a, na kojoj su se uz žrtve i ruševine vidjeli i dijelovi NATO projektila.

Delić nastavlja svjedočiti u srijedu.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙