FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

ICTY: Nice optužio Miloševićevog svjedoka da je zlostavljao Albance

DEN HAAG, 17. lipnja 2005. (Hina) - Tužitelj Geoffrey Nice u petak jezavršio protuispitivanje Dragana Jašovića, svjedoka obrane na suđenjuSlobodanu Miloševiću pred Haškim sudom (ICTY), citirajući izjaveAlbanaca s Kosova koji su svjedoka opisali kao poznatog policijskogzlostavljača i mučitelja iz policijske postaje u Uroševcu.
DEN HAAG, 17. lipnja 2005. (Hina) - Tužitelj Geoffrey Nice u petak je završio protuispitivanje Dragana Jašovića, svjedoka obrane na suđenju Slobodanu Miloševiću pred Haškim sudom (ICTY), citirajući izjave Albanaca s Kosova koji su svjedoka opisali kao poznatog policijskog zlostavljača i mučitelja iz policijske postaje u Uroševcu.

"Vaša policijska postaja bila je zločinački centar za mučenje Albanaca još od 1991.", kazao je tužitelj Jašoviću, što je on uporno negirao.

Bivši jugoslavenski predsjednik Milošević predložio je sudskom vijeću da kao dokaz obrane prihvati desetke zapisnika sa saslušanja Albanaca koje je Jašović sastavio u sklopu istrage MUP-a Srbije o pokolju 40 Albanaca u selu Račak 15. siječnja 1999., najpoznatijem masovnom zločinu tijekom srpske vojno-policijske intervencije na Kosovu 1998/99.

Izjave ispitanih Albanaca ukazivale se na činjenicu da je u Račku postojao snažan lokalni stožer Oslobodilačke vojske Kosova (OVK) koji je brojao od 80 do 120 pripadnika, te da su od 40 ubijenih u siječnju 1999., 27-orica bili pripadnici OVK-a, suprotno navodima optužnice da su u Račku ubijeni nenaoružani civili.

Tužitelj je tijekom protuispitivanja predočio nedavno uzete izjave nekih od Albanaca koje je ispitivao Jašović, koje su pokazale da je ispitivanje pratilo premlaćivanje baseball palicom i mučenje elektroškovima, u čemu je vrlo zdušno sudjelovao i inspektor Jašović.

U toj navodnoj istrazi zločina u Račku, Jašović i njegovi pretpostavljeni u policiji, zajedno s tadašnjim ministrom policije Vlastimirom Đorđevićem i potpredsjednikom vlade Nikolom Šainovićem, ponašali su se kao kriminalci koji su skrivali tragove zločine, rekao je Nice.

Jašović je uglavnim negirao sve navode tužitelja, ali nije uspio odgovoriti na pitanje kako to da su od mještana Račka koji su se tijekom napada policije sklonili u dvije kuće, pripadnicima OVK proglašeni samo oni iz jedne kuće koji su ubijeni, a ne i mještani iz druge kuće koji su uspjeli pobjeći.

Urušeni kredibilitet svog svjedoka i njegovih dokaza u ponedjeljak će u dodatnom ispitivanju pokušati popraviti optuženi Milošević.

Bivšem predsjedniku Srbije i SRJ, u Haagu se sudi od 12. veljače 2002. po 66 točaka optužbe za genocid u BiH i zločine protiv čovječnosti koje su srpske snage pod njegovim vodstvom počinile u Hrvatskoj i na Kosovu 90-ih.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙