FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Jašović: OVK je mogao manipulirati truplima Albanaca u Račku

ZAGREB/DEN HAAG, 20. lipnja 2005. (Hina) - U nastavku suđenja bivšemujugoslavenskom predsjedniku Slobodanu Miloševiću na Haškome sudu,svjedok obrane Dragan Jašović, bivši policijski inspektor iz Uroševcana Kosovu, rekao je u ponedjeljak da je OVK u selu Račku mogaomanipulirati truplima 40-ero Albanaca ubijenih 15. siječnja 1999.
ZAGREB/DEN HAAG, 20. lipnja 2005. (Hina) - U nastavku suđenja bivšemu jugoslavenskom predsjedniku Slobodanu Miloševiću na Haškome sudu, svjedok obrane Dragan Jašović, bivši policijski inspektor iz Uroševca na Kosovu, rekao je u ponedjeljak da je OVK u selu Račku mogao manipulirati truplima 40-ero Albanaca ubijenih 15. siječnja 1999.

Obrana tvrdi kako su to bili naoružani pripadnici OVK i da su poginuli u sukobu s policijom, a prema optužnici protiv Miloševića, policija je ubila nenaoružane albanske civile.

Tijekom dodatnog ispitivanja svjedoka, Milošević je, citirajući dokumente uroševačkoga SUP-a i srbijanskoga MUP-a, dokazivao da je policija u selu izvela akciju "hvatanja i likvidiranja" terorističke skupine koja je često napadala policajce i ugrožavala cestu Štimlje - Suva Reka. Jašović je to potvrdio.

Prema policijskim izvješćima, pripadnici OVK pucali su na policiju i izazvali sukob, a zatim su odbili pozive na predaju. Na kraju je "likvidirano 40 terorista, većinom u odorama OVK".

Budući da nije mogla osigurati mjesto gdje su "likvidirani teroristi", policija se preko noći povukla, što je otvorilo pristup OVK iz susjednih sela, pa je moguće da su trupla premještena i presvučena u civilnu odjeću, citirali su Milošević i Jašović policijske dokumente.

"Je li bilo moguće manipulirati s truplima ili ih premjestiti u noći između 15. i 16. siječnja?" pitao je Milošević. "Da, moguće je da je to radio OVK zato što se policija već bila povukla. To tvrdim i zato što je OVK petoricu svojih ubijenih pripadnika pokopao u drugom selu", odgovorio je Jašović, a prenosi Beta.

Jašović je ponovio da poslije događaja u Račku nije silom iznuđivao izjave lokalnih Albanaca prema kojima su ubijeni bili pripadnici OVK.

Tužitelj Jeffrey Nice tvrdio je, tijekom unakrsnog ispitivanja, kako su te izjave bile iznuđivane i lažirane da bi se zataškao zločin nad albanskim civilima.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙