FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Dogovor ministrice zaštite okoliša i predstavnika ekoloških udruga

ZAGREB/ŠIBENIK, 12. srpnja 2005. (Hina) - Ministrica zaštite okoliša,prostornog uređenja i graditeljstva Marina Matulović-Dropulić ipredstavnici ekoloških udruga "Rast" i "Zvona Zagore" dogovorili su sedanas u Zagrebu da udruge iz Dalmatinske zagore neće ometati radKomisije za procjenu studije utjecaja na okoliš Centra za gospodarenjeotpadom Splitsko-dalmatinske županije u Kladnjicama u lećevičkojopćini.
ZAGREB/ŠIBENIK, 12. srpnja 2005. (Hina) - Ministrica zaštite okoliša, prostornog uređenja i graditeljstva Marina Matulović-Dropulić i predstavnici ekoloških udruga "Rast" i "Zvona Zagore" dogovorili su se danas u Zagrebu da udruge iz Dalmatinske zagore neće ometati rad Komisije za procjenu studije utjecaja na okoliš Centra za gospodarenje otpadom Splitsko-dalmatinske županije u Kladnjicama u lećevičkoj općini.

Također je dogovoreno da će na tom prostoru, koji se nalazi na granici Splitsko-dalmatinske i Šibensko-kninske županije blizu naseljenih mjesta u unešićkoj općini, biti obavljeni dodatni istraživački radovi.

Komisija, rečeno je, neće završiti rad prije nego razmotri rezultate dodatnih hidrogeoloških istražnih radova koji se izvode na prijedlog Građevinskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu.

Ministarstvo se obvezalo da će naručiti studiju o mogućnosti uporabe splitskog odlagališta na Karepovcu kao regionalnog odlagališta otpada, a prije nego se donese konačna odluka, još će se jedanput zajedno sastati predstavnici Ministarstva, dviju dalmatinskih županija, općina Lećevice i Unešića i udruga građana.

Današnjem sastanku u Ministarstvu nazočili su državni tajnik za zaštitu okoliša Nikola Ružinski i predsjednik unešićke općine Mladen Abramac.

Od kada je prije godinu dana Splitsko-dalmatinska županija počela istraživačke radove na području lećevičke općine radi izgradnje regionalnog središta za odlaganje otpada, ekološke udruge i mještani susjednih sela počeli su prosvjedovati, nazivajući taj projekt "Černobilom nad Krkom i Jadrom".

U nedjelju, 10. srpnja, predsjednici devetnaest ekoloških udruga iz Dalmatinske zagore mirno su prosvjedovali pred ulazom u Nacionalni park "Krka" dijeleći posjetiteljima letke, kojima se upozorili na neprihvatljivost izgradnje odlagališta smeća iznad, kako su kazali, "bunara vode života".

U jednom od svojih zahtjeva predstavnici ekoloških udruga zatražili su da izradbu studije utjecaja na okoliš Ministarstvo povjeri znanstvenicima, koji su znanstveni ugled stekli proučavanjem hidrologije dalmatinskog krasa.

Nekoliko dana prije sjednica Komisije za procjenu studije utjecaja na okoliš, koja je trebala biti održana u Ministarstvu zaštite okoliša, bila je odgođena upravo zbog prosvjeda predstavnika ekoloških udruga.

Također, četiri dana prije tog prosvjeda, udruge su pred Ministarstvom sazvale konferenciju za novinare, na kojoj su upozorile da se ekološke udruge Dalmatinske zagore protive izgradnji Centra za gospodarenje otpadom u lećevičkoj općini, držeći Studiju utjecaja na okoliš ništavnom.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙