FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Od 129 obalnih općina i gradova 57 donijelo prostorne planove

ZAGREB, 1. srpnja 2005. (Hina) - Ministarstvo zaštite okoliša,prostornog uređenja i graditeljstva priopćilo je danas da je potkrajsvibnja ove godine istekao rok za izradbu prostornih planova uređenjaobalnih općina i gradova te da ih je 57 od ukupno 129 donijelo tajdokument.
ZAGREB, 1. srpnja 2005. (Hina) - Ministarstvo zaštite okoliša, prostornog uređenja i graditeljstva priopćilo je danas da je potkraj svibnja ove godine istekao rok za izradbu prostornih planova uređenja obalnih općina i gradova te da ih je 57 od ukupno 129 donijelo taj dokument.

Za 48 planova provedena je javna rasprava, t.j. izrađen konačni prijedlog, za 23 radovi su u stručnoj, t.j. pripremnoj fazi, a jedna općina uopće nije počela izrađivati plan.

Razlozi što planovi još nisu doneseni često su objektivne naravi, ali i zbog nedostatno stručnih izvršitelja u mjerodavnim tijelima lokalne samouprave i njihove nemogućnosti učinkovite prilagodbe novim zahtjevima i izazovima.

Zbog toga je ministrica zaštite okoliša, prostornog uređenja i graditeljstva Marina Matulović-Dropulić održala radni sastanak s predstavnicima zavoda za prostorno uređenje sedam obalnih županija i tvrtaka koje izrađuju prostorne planove na zaštićenu obalnom području kako bi se ti planovi uskladili s Uredbom o uređenju i zaštiti zaštićenog obalnog područja mora.

Svrha sastanka bila je utvrditi i ocijeniti stanje izradbe prostornih planova, a zaključeno je da će Ministarstvo nadzirati i s velikom pozornošću pratiti i tražiti odgovornost svih sudionika za utvrđenu dinamiku i rokove izradbe prostornih planova, kako bi se izbjegla sankcioniranja.

Ministrica je upozorila tvrtke koje budu izrađivale planove neusklađene s planovima višeg reda ili na bilo koji drugi način budu nezakonito djelovale da će im Ministarstvo oduzimati licenciju.

Analizom dosadašnje primjene Uredbe ocijenjeno je potrebnim u postupak usklađivanja istodobno uključiti sve sudionike u sustavu prostornog uređenja kako bi razdoblje usklađivanja bilo kraće i detaljno određeno.

Zakonom o prostornom uređenju iz 2004. prvi put je obalno područje određeno područjem od posebnog interesa za Republiku Hrvatsku. Tako je jedan od osnovnih ciljeva donošenja Uredbe bio odrediti planske mjere uređenja i zaštite zaštićenog obalnog pojasa, u najvećoj mogućoj mjeri zaštititi neizgrađena područja izvan naselja i unutar njih te racionalizirati način određivanja građevnih područja.

Na daljnje promišljanje održiva razvoja na jednom od najvrjednijih i investicijski najopterećenijih hrvatskih područja presudno će utjecati primjena tih mjera u prostornim planovima općina i gradova, na osnovi kojih će se prostor uređivati, kaže se u priopćenju.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙