FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Press centar za okoliš i Osječki zeleni o Zakonu o kemikalijama

OSIJEK, 30. lipnja 2005.(Hina) - Press centar za okoliš Hrvatske sasjedištem u Osijeku i Osječki zeleni oštro se protive primjeni Zakonao kemikalijama zbog, kako ističu u današnjem priopćenju, "realneopasnosti za zdravlje ljudi, životinja i okoliša, kao posljedice lošihzakonskih propisa".
OSIJEK, 30. lipnja 2005.(Hina) - Press centar za okoliš Hrvatske sa sjedištem u Osijeku i Osječki zeleni oštro se protive primjeni Zakona o kemikalijama zbog, kako ističu u današnjem priopćenju, "realne opasnosti za zdravlje ljudi, životinja i okoliša, kao posljedice loših zakonskih propisa".

Stoga podupiremo današnji Vladin prijedlog u Hrvatskom saboru da do kraja ove godine odgodi primjenu Zakona o kemikalijama, koji je trebao početi vrijediti od sutra, navodi se u priopćenju.

Dodaje se kako "odgoda svakako ostavlja vrijeme u kojem temeljito valja ispitati sve zakonske odredbe, tako da štite zdravlje ljudi, životinja i okoliša".

Podupiremo stručnjake Hrvatskog zavoda za toksikologiju koji su upozoravali na opasnosti od primjene Zakona, i koji su zatražili našu potporu koja je neupitna, navodi se u priopćenju.

Zakon je donesen u vrijeme "Vlade Ivice Račana potkraj 2003., no kako nisu stečeni uvjeti za njegovu primjenu, Vlada ju je potkraj prošle godine odgodila do 1. srpnja ove godine, no primjena je još prijeporna jer u međuvremenu nisu riješena otvorena pitanja", kaže se u priopćenju.

Press centar za okoliš Hrvatske i Osječki zeleni zahtijevaju "od Vlade da prihvati mišljenje stručnjaka Hrvatskog zavoda za toksikologiju" te da se "u saborskoj proceduri razmotre sve opasnosti prijepornoga Zakona".

U priopćenju se "krajnje nelogičnim smatra činjenica da Zakonom o kemikalijama ukupna nadležnost prelazi iz Ministarstva zdravstva u Ministarstvo gospodarstva a da nisu osigurani osnovni uvjeti za primjenu Zakona i zaštitu zdravlja ljudi". Ističe se kako ni jedna država u Europskoj uniji zaštitu ljudskog zdravlja i okoliša nije "prebacila" u Ministarstvo gospodarstva.

Posebno se upozorava na opasnost od ukidanja "graničnog i sanitarnog nadzora uvoza i provoza jer to, primjerice, znači da postaju potpuno slobodni godišnji uvoz od oko 120.000 tona opasnih tvari i godišnji provoz u druge države od 40.000 tona".

Zakon jedino "dobro" uređuje pregled dokumentacije opasnih tvari, "ali to znači da ona može biti u redu, a da se istodobno mogu uvesti ili provesti kroz Hrvatsku najopasnije tvari", navodi se u priopćenju.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙