FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Starigrad: Kraško područje - hrvatsko bogatstvo

STARIGRAD, 17. lipnja 2005. (Hina) - Oko 70 posto hrvatskog teritorijaje kraško područje, tehnički gledano to je čitav pojas Jadranskogamora, istaknuo je geolog Tihomir Marjanac danas u Nacionalnom parku"Paklenici" na radionici "Dinarski krš", koju je za novinare priredioZbor novinara za zaštitu okoliša Hrvatskoga novinarskoga društva.
STARIGRAD, 17. lipnja 2005. (Hina) - Oko 70 posto hrvatskog teritorija je kraško područje, tehnički gledano to je čitav pojas Jadranskoga mora, istaknuo je geolog Tihomir Marjanac danas u Nacionalnom parku "Paklenici" na radionici "Dinarski krš", koju je za novinare priredio Zbor novinara za zaštitu okoliša Hrvatskoga novinarskoga društva.

Marjanac je naglasio da je ozbiljan problem zaštita kraškog područja, zaštita kraškog okoliša, zaštita kraške geološke baštine i zaštita paleontoloških nalazišta, poglavito u špiljama, te zaštita podzemnih voda.

Hidrolog Ognjen Bonacci naveo je da postoji 20 definicija krasa, rekavši da je Vransko jezero na Cresu apsolutni svjetski fenomen s pitkom, čistom vodom i da bi trebao biti proglašen parkom prirode. Bonacci je upozorio da su hidroelektrane Cetinu dovele ispod biolioškog minimuma.

Pomoćnik ministra kulture Zoran Šikić rekao je da je jučer stupio na snagu novi Zakon o zaštiti prirode. Cilj je Vlade da se u Hrvatskoj postigne cjelovit sustav zaštite prirode, a poglavito zaštićenih područja, parkova prirode i nacionalnih parkova. U Hrvatskoj je osam nacionalnih parkova i deset parkova prirode, odnosno 10 posto teritorija zaštićeno je područje, a Europska unija preporučuje da to bude 15 do 20 posto, naveo je Šikić.

Najavio je da će ove godine Lastovo biti proglašeno parkom prirode te da se izrađuju planovi upravljanja zaštićenim područjima te standardizacija, web-stranica i baza podataka u svim parkovima prirode i nacionalnim parkovima.

Šikić je istaknuo da je svih osam nacionalnih parkova u Hrvatskoj na kraškom području, a od 10 parkova prirode njih pet je na krasu.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙