FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Srebrenica: Zločin za kojega Karaždić i Mladić moraju odgovarati

SREBRENICA,11. srpnja(Hina) - Masovno ubojstvo više od osam tisućaBošnjaka u Srebrenici najgori je zločin koji se dogodio u Europi odzavršetka Drugog svjetskog rata, a najodgovorniji za ta nedjela suRadovan Karadžić i Ratko Mladić koji za to moraju biti kažnjeni,temeljna je poruka gotovo svih govornika na ceremoniji obilježavanjadesete obljetnice srebreničke tragedije, što je održana u ponedjeljaku memorijalnom centru u Potočarima.
SREBRENICA,11. srpnja(Hina) - Masovno ubojstvo više od osam tisuća Bošnjaka u Srebrenici najgori je zločin koji se dogodio u Europi od završetka Drugog svjetskog rata, a najodgovorniji za ta nedjela su Radovan Karadžić i Ratko Mladić koji za to moraju biti kažnjeni, temeljna je poruka gotovo svih govornika na ceremoniji obilježavanja desete obljetnice srebreničke tragedije, što je održana u ponedjeljak u memorijalnom centru u Potočarima.

Među više desetaka tisuća okupljenih koji su došli odati počast Bošnjacima što su ih u srpnju 1995. godine likvidirale srpske postrojbe bio je i veliki broj inozemnih dužnosnika, uključujući i hrvatskog predsjednika Stjepana Mesića.

Za razliku od prošlih godina, u Srebrenici su se ovoga puta našli i najviši dužnosnici iz Srbije poput predsjednika Borisa Tadića, ali i srpski predstavnici u tijelima vlasti Bosne i Hercegovine i Republike Srpske kao što su Borislav Paravac i Dragan Čavić.

Po prvi puta tijek komemoracije je uz državnu i federalnu izravno prenosila i televizija Republike Srpske.

Član Predsjedništva BiH Sulejman Tihić u svom je govoru u Potočarima istaknuo kako se istina o Srebrenici mora jasno kazati, jer samo na taj način može biti izgrađena bolja budućnost.

Uz odgovornost neposrednih nalogodavaca i počinitelja zločina, za koje je kazao kako su to srpske postrojbe "s obje strane Drine", Tihić je ukazao i na nedvojbenu odgovornost Ujedinjenih naroda koji su dopustili da se masakr dogodi.

Tihić je kazao kako je zločine potrebno individualizirati da bi se izbjegla kolektivna krivnja istaknuvši kako je upravo zbog toga važno da se pred licem pravde nađu Karadžić i Mladić.

"Ratni zločinci ne mogu biti nacionalni heroji, jer oni nemaju ni nacije ni vjere", kazao je Tihić.

Posebni izaslanik glavnog tajnika UN-a Kofija Annana, Mark Brown, izjavio je kako je Srebrenica gorko i teško iskustvo i sjećanje za sve koji su u vrijeme njezina pada djelovali kao pripadnici svjetske organizacije.

"Tragedija Srebrenice uvijek će progoniti povijest UN-a", prenio je Brown riječi iz Annanove osobne poruke, u kojoj se također ističe kako se Karadžić i Mladić moraju što prije naći pred međunarodnim sudom u Den Haagu.

Predsjednik Svjetske banke Paul Wolfowitz kazao je kako za njega ovogodišnje okupljanje u Srebrenici ima smisla kao potvrda riješenosti da se nikada više ne dopusti ponavljanje zločina kakvi su se tamo dogodili prije deset godina, jer je to mrlja na savjesti cijelog čovječanstva.

Britanski ministar vanjskih poslova Jack Straw, koji je govorio u ime zemlje-predsjedateljice Europskom unijom, također je kazao kako je Srebrenica velika sramota za cijelu međunarodnu zajednicu.

"Sramota je što smo dopustili da se to (masakr) dogodi pred našim očima... Doista sam ogorčen zbog toga i duboko ožalošćen", kazao je Straw.

On je pozvao da narodi regije, unatoč teškim kušnjama iz prošlosti, pokušaju slijediti primjer Europe nakon Drugog svjetskog rata i na temeljima pravde grade zajedničku budućnost.

Posebice je pozdravio nedavnu zajedničku izjavu šefova država Hrvatske, BiH i SCG, donesenu u okviru sastanka Igmanske inicijative u Beogradu, obećavši dalju pomoć na putu ka priključenju EU.

No takva pomoć, upozorio je Straw, sada ovisi prije svega o tome hoće li uslijediti izručenje osoba optuženih za ratne zločine.

Upravo na tome inzistirao je i američki veleposlanik za pitanja ratnih zločina Pierre Richard Prosper.

On je s govornice u Potočarima poručio kako posao započet u Daytonu ne može biti završen sve dok ne budu izručeni svi za kojima traga Haaški tribunal (ICTY).

Privođenje tih bjegunaca najvažnija je zadaća, kazao je Prosper, pojasnivši kako se od vlasti Srbije odnosno Republike Srpske očekuje privođenje Karadžića i Mladića, dok u slučaju Hrvatske to vrijedi kada je riječ o Anti Gotovini.

"Ne smije biti zabune: ovi ljudi nisu heroji i oni ne predstavljaju budućnost", kazao je Prosper o najtraženijim haaškim bjeguncima.

Na sličan način na skupu u Potočarima govorio je i predsjednik ICTY-a Theodor Meron, koji je izravno prozvao vlasti Srbije kao najodgovornije za izručenje Karadžića i Mladića.

Meron je istaknuo kako će vlasti u Beogradu izručenjem ove dvojice najveću uslugu učiniti upravo vlastitim građanima, jer "žrtve iz Srebrenice to zaslužuju, a pravda to traži od nas".

Meron je podsjetio kako ICTY nema nikakvih dvojbi o tome što se zbilo u Srebrenici prije deset godina jer je u presudi generalu Radislavu Krstiću masakr u srpnju 1995. godine jasno okvalificiran kao genocid.

Tijekom komemoracije u Potočarima u ponedjeljak je obavljen i pokop 610 žrtava čija su tijela proteklih mjeseci pronađena u masovnim grobnicama i potom identificirana.

Dženazu je, kao i ranije u sličnim prilikama, predvodio reisu-ul-ulema Islamske zajednice u BiH Mustafa Cerić, koji je tijekom molitve prenio poruku da pravda treba biti jedinom osvetom kao i da se Srebrenica više nikada i nikome ne smije ponoviti.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙