FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Kreso se nada dogovoru s Hrvatskom i SCG o izručenju optuženih za ratne zločine

SARAJEVO,13. lipnja(Hina) - Predsjednica Suda Bosne i HercegovineMedžida Kreso ocijenila je "katastrofalnim" nepostizanje dogovora sHrvatskom te Srbijom i Crnom Gorom o uzajamnom izručenju osobaosumnjičenih za ratne zločine te je najavila kako će se razgovori oovom pitanju započeti prošlog tjedna na Brijunima nastaviti zanekoliko mjeseci.
SARAJEVO,13. lipnja(Hina) - Predsjednica Suda Bosne i Hercegovine Medžida Kreso ocijenila je "katastrofalnim" nepostizanje dogovora s Hrvatskom te Srbijom i Crnom Gorom o uzajamnom izručenju osoba osumnjičenih za ratne zločine te je najavila kako će se razgovori o ovom pitanju započeti prošlog tjedna na Brijunima nastaviti za nekoliko mjeseci.

"Vrlo vjerojatno ćemo početkom jeseni u BiH imati još jedan sastanak na ministarskoj razini na kojemu će se pokušati iznaći prihvatljivo rješenje za sve tri države", kazala je Kreso komentirajući u ponedjeljak za "Dnevni avaz" rezultate sastanka ministara pravosuđa tri države održanog prošlog tjedna.

OESS koji je pomogao organiziranje tog skupa pripremio je prijedlog deklaracije kojom je, pored ostaloga, bila predviđena i obveza uzajamnog izručenje optuženih za ratne zločine.

Predsjednica Suda BiH je izjavila kako je Sarajevu jasno da ustavne odrednice priječe izručenje državljana Hrvatske i SCG ali je istaknula kako je pitanje suđenja počiniteljima ratnih zločina toliko krupno da bi Zagreb i Beograd trebali razmisliti o revidiranju svojih "prilično tvrdih stajališta".

Ona je dodala kako postoji i problem u zakonodavstvu BiH odnosno u Zakonu o kaznenom postupku koji ograničavaju mogućnost izručenja. Naime, ne može biti izručena osoba ukoliko joj u sudskom postupku u drugoj zemlji prijeti kazna veća od deset godina zatvora.

"No, sve i da nemamo ovih zakonskih zapreka, zar nije ponižavajuće i krajnje nelogično da Bosna i Hercegovina Hrvatskoj i Srbiji na rješavanje ustupa predmete ratnih zločina počinjenih od strane državljana BiH i na teritoriju BiH", izjavila je Kreso.

Ona je izrazila očekivanje kako će se međunarodna zajednica jače uključiti u rješavanje ovog problema dodavši kako je to ipak više posao za političare a manje za ljude od struke.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙