FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Prva presuda za ratne zločine na Sudu BiH

SARAJEVO,1. srpnja(Hina) - Sud Bosne i Hercegovine proglasio je u petakIračanina Abduladhima Maktoufa krivim za sudjelovanje u ratnimzločinima počinjenim nad civilima hrvatske nacionalnosti u središnjojBosni ujesen 1993. godine i nepravomoćno ga osudio na kaznu zatvora odpet godina.
SARAJEVO,1. srpnja(Hina) - Sud Bosne i Hercegovine proglasio je u petak Iračanina Abduladhima Maktoufa krivim za sudjelovanje u ratnim zločinima počinjenim nad civilima hrvatske nacionalnosti u središnjoj Bosni ujesen 1993. godine i nepravomoćno ga osudio na kaznu zatvora od pet godina.

To je ujedno i prva osuda za ratni zločin što ju je izrekao državni sud BiH.

Sudsko vijeće, kojim je predsjedavao sudac Salem Miso, zaključilo je kako je tijekom sudskog postupka nedvojbeno dokazano da je Matouf pomogao otmicu pet civila Hrvata iz Travnika, koju su izveli pripadnici postrojbe El Moujahid, Armije BiH, sačinjene od dragovoljaca iz islamskih zemalja.

Ovi civili odvedeni su u mudžahedinski kamp u okolici Travnika gdje su zlostavljani i ponižavani, a jedan od njih, Dragoljub Popović, pogubljen je odsjecanjem glave.

Za sudjelovanje u ratnim zločinima ovakve vrste zakonima BiH predviđena je najmanja kazna od 10 godina zatvora, no predsjedatelj sudskog vijeća Miso drži kako je pet godina primjerena sankcija s obzirom da Maktouf nije izravno sudjelovao u otmici i zlostavljanjima, nego je samo pomagao u izvršenju ovog djela, a uz to je obiteljski čovjek s troje djece.

Maktouf, koji ima i državljanstvo BiH, u pritvoru je od lipnja 2004. godine, a Sud je odredio produljenje ove mjere sve do pravomoćnosti presude.

Tužitelj Johnatan Schmidt izrazio je zadovoljstvo odlukom suda istaknuvši kako se tijekom postupka došlo do nepobitnih podataka i o izvršiteljima otmice odnosno počinitelju brutalnog ubojstva jednog od zarobljenih Hrvata.

Tijekom suđenje utvrđeno je kako je za to ubojstvo odgovorna osoba po imenu Abu Džafer.

Maktoufovov branitelj Ismet Mehić najavio je žalbu na presudu ustvrdivši kako ju je Sud izrekao potpuno nezakonito.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙