FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Nove ustanove - Hrvatski zavod za norme i Hrvatska akreditacijska agencija

ZAGREB, 12. srpnja 2005. (Hina) - Hrvatski zavod za norme (HZN) iHrvatska akreditacijska agencija (HAA) dvije su nove javne ustanove uRepublici Hrvatskoj koje je Uredbom osnovala hrvatska Vlada i koje sus radom počele 1. srpnja, izvijestili su danas iz te dvije ustanove.
ZAGREB, 12. srpnja 2005. (Hina) - Hrvatski zavod za norme (HZN) i Hrvatska akreditacijska agencija (HAA) dvije su nove javne ustanove u Republici Hrvatskoj koje je Uredbom osnovala hrvatska Vlada i koje su s radom počele 1. srpnja, izvijestili su danas iz te dvije ustanove.

HZN je osnovan kao nacionalno normirno tijelo za obavljanje poslova i zadataka nacionalne normizacije, čime se ispunjava i dio zahtjeva iz Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju Hrvatske EU.

Osnovna djelatnost HZN-a je priprema, prihvaćanje i izdavanje hrvatskih norma i drugih dokumenata iz područja normizacije, a u njemu će se održavati zbirke hrvatskih norma i voditi registar hrvatskih norma. Pružat će i informacije o nacionalnim, europskim i međunarodnim normama cjelokupnoj javnosti, a posebno hrvatskom gospodarstvu.

HZN će predstavljati hrvatsku normizaciju u međunarodnim (ISO, IEC) i europskim (CEN, CENELEC, ETSI) organizacijama za normizaciju.

U HZN-u ocjenjuju da će se osnivanjem još više potaknuti proces nacionalne normizacije i postupno stvarati kultura dragovoljne primjene norma, primjerena suvremenim razvijenim državama i Europe i svijeta, koja će pridonijeti spremnosti Hrvatske za članstvo u EU, navodi se u priopćenju.

Hrvatska akreditacijska agencija osnovana je temeljem Zakona o akreditaciji kao hrvatsko nacionalno tijelo za akreditaciju, radi provedbe tehničkog zakonodavstva u usklađenog sa zakonodavstvom EU, kojim će se podupirati jamstvo kvalitete, sigurnost proizvoda, smanjiti rizici poslovanja i povećati konkurentnost na nacionalnom i međunarodnom tržištu.

HAA je neovisna i neprofitna javna ustanova ovlaštena da nepristrano i mjerodavno u skladu s međunarodnim pravilima provodi ocjenjivanje osposobljenosti i dodjeljuje akreditacije laboratorijima, certifikacijskim i inspekcijskim tijelima. Na taj način HAA kupcima jamči povjerenje u izvještaje o ispitivanju ili mjerenju, certifikate o sukladnosti za proizvode, sustave upravljanja i osoblje te izvještaje o tehničkom nadzoru koje izdaju tijela za ocjenjivanje sukladnosti u skladu s hrvatskim, europskim i međunarodnim normama.

HAA predstavlja Republiku Hrvatsku u europskoj (EA) i međunarodnim organizacijama za akreditaciju (ILAC i IAF) i sudjeluje u njihovu radu.

HAA je jedna od osnovnih jedinica hrvatske nacionalne tehničke infrastrukture za kvalitetu koja se uspostavlja u Hrvatskoj temeljem novih tehničkih zakona usklađenih sa zakonodavstvom EU. Obveze proizlaze iz SSP-a, a odnose se na slobodu kretanja i sigurnost proizvoda na unutarnjemu tržištu EU-a, što je jedno od prioritetnih područja pregovora. Provedbom hrvatskog nacionalnog sustava akreditacije prema europskim pravilima HAA će omogućiti početak pregovora i zaključivanje sporazuma o priznavanju ocjenjivanja sukladnosti i prihvaćanju industrijskih proizvoda između Hrvatske i EU-a prije pristupanja RH u punopravno članstvo EU-a, navodi se u priopćenju HAA.

Sjedište dviju ustanova bit će u Zagrebu, u Ulici grada Vukovara 78.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙