FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Smijenjen ravnatelj osječke Kliničke bolnice

OSIJEK,11. srpnja 2005.(Hina) - Upravno vijeće osječke Kliničke bolnicena večerašnjoj je izvanrednoj sjednici, razriješilo dužnostiravnatelja te ustanove dr. Marijana Jakića, a na njegovo mjestoimenovalo dr. Aleksandra Včeva, kojega je 2003. godine dužnostiravnatelja razriješio tadašnji saziv Upravnoga vijeća.
OSIJEK,11. srpnja 2005.(Hina) - Upravno vijeće osječke Kliničke bolnice na večerašnjoj je izvanrednoj sjednici, razriješilo dužnosti ravnatelja te ustanove dr. Marijana Jakića, a na njegovo mjesto imenovalo dr. Aleksandra Včeva, kojega je 2003. godine dužnosti ravnatelja razriješio tadašnji saziv Upravnoga vijeća.

Včev je zbog toga podnio tužbu, a nadležni sudovi utvrdili su da je smijenjen protuzakonito te da treba biti vraćen na svoju dužnost.

Jakića je, nakon provedenog natječaja, u ožujku ove godine za ravnatelja imenovao tadašnji saziv Upravnoga vijeća, u kojem su se, uz ostale, nalazili saborski zastupnik Vladimir Šišljagić te osječko-baranjski župan Krešimir Bubalo, a koje je, u međuvremenu, Vlada razriješila dužnosti i u Vijeće imenovala nove članove.

Jakić, koji je i jedan od članova Inicijalnog kruga za osnivanje Hrvatskog demokratskog sabora Slavonije i Baranje (HDSSB), je na dužnosti ravnatelja naslijedio tadašnju v. d. ravnateljicu Silvu Butković-Soldo.

Nakon sjednice, zatvorene za javnost, predsjednik Upravnog vijeća Krešimir Glavina izrazio je žaljenje što je to tijelo moralo ispravljati pogreške prethodnih Upravnih vijeća, ali da, sa stajališta pravne države, drugog izbora nije bilo, dodavši da dr. Jakić prelazi u Internu kliniku kao specijalist kardiolog te da se ne može dogoditi da ostane bez posla.

Na upit novinara na temelju čega je bio raspisan natječaj za izbor ravnatelja, ako se znalo da je bivši ravnatelj Včev pokrenuo sudski spor, član Vijeća Tomislav Ivić kazao je kako su članovi prošlog saziva Upravnog vijeća bili upozoreni na ovakvu mogućnost razvoja događaja, ali da su, unatoč tome, raspisali natječaj.

U izjavi novinarima dr. Jakić je kazao da je iznenađen razvojem događaja te kako ima dojam da se ovo moralo napraviti hitno, iako drži da razloga za takvu hitnost nije bilo.

"Smatram da nije samo sudska presuda uzrokovala ovakvu naglu promjenu, a vjerojatno, iako to ne mogu sa sigurnošću tvrditi, postoje određene skupine ljudi, koji su željeli da se maknem s ovoga mjesta, a iza kojih vjerojatno stoje neke političke grupe", kazao je dr. Jakić, ocijenivši kako nije u pitanju "obično smjenjivanje".

Na upit novinara potvrdio je kako je predsjednik Upravnog vijeća na njega vršio pritiske kako bi imenovao određene ljude na čelne dužnosti u ravnateljstvu te kako smatra da je i to djelomično utjecalo na njegovu smjenu.

Odvjetnik dr. Včeva Krešimir Panjaković izjavio je novinarima kako odluka Vijeća nema veze s političkim smjenama već je, kako tvrdi, isključivo riječ o provedbi pravomoćne sudske presude.

Včev je u izjavi novinarima izrazio zadovoljstvo nedavnom sudskom presudom te potvrdio da njegov mandat istječe u studenom ove godine, ali nije odgovorio hoće li se, nakon toga, ponovno kandidirati za ravnatelja.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙