FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Zahtjeva za smještaj u vrtiće više od mjesta

ZAGREB, 10. srpnja 2005. (Hina) - U Hrvatskoj je za smještaj djece udječije vrtiće u pedagoškoj 2005./2006. zaprimljeno 38 tisućazahtijeva na oko 25 tisuća raspoloživih vrtićkih mjesta, izjavila jenačelnica za predškolski odgoj Ministarstva znanosti, obrazovanja išporta Marija Ivanković.
ZAGREB, 10. srpnja 2005. (Hina) - U Hrvatskoj je za smještaj djece u dječije vrtiće u pedagoškoj 2005./2006. zaprimljeno 38 tisuća zahtijeva na oko 25 tisuća raspoloživih vrtićkih mjesta, izjavila je načelnica za predškolski odgoj Ministarstva znanosti, obrazovanja i športa Marija Ivanković.

Neki su roditelji predavali zahtjeve u više vrtića, tako da je, po njezinoj procjeni, za smještaj podneseno oko 28 tisuća zahtjeva.

U Zagrebu je stanje također kritično, istaknula je i dodala kako je je vrtiće napustilo 5770 djece, koji su se upisali u prvi razred, a zaprimljeno je 8330 zahtjeva za prijam, a u zagrebačkim gradskim, privatnim i vrtićima u vjerskim ustanovama ima 6627 mjesta.

Po njezinoj procjeni na popisima će ostati 1700 djece. Najveći su pritisci na vrtiće u Podsusedu, Malešnici, Španskom, Jarunu i Sesvetama, gdje 450 djece ne će moći dobiti mjesto.

Konačni podatci o broju upisane djece znat će se 1. rujna, kad roditelji i vrtići potpišu ugovore.

Za smještaj djece jasličke dobi zaprimljeno je čak 5106 zahtjeva, a 3224 za djecu starijih dobi.

Marija Ivanković to objašnjava time što od ove godine Zagreb subvencionira smještaj jasličke djece, tako da roditelji izdvajaju 200 kuna na mjesec, a cijena za satrije dobi je 400 kuna.

Zagrebu nedostaje 20 dječijih vrtića od 200 do 250 mjesta, istaknula je Ivanković. Po njezinim riječima u osnivanju je osam privatnih vrtića, te bi bilo poticajno kad bi Zagreb u jednako sufinancirao svako vrtićko mjesto, bez razlike je li u gradskom, privatnom ili u vrtiću u vjerskoj ustanovi.

Zagreb mjesto u gradskom vrtiću subvencionira sa 1150 kuna, a u privatnom i vrtiću u vjerskoj ustanovi sa 700 kuna.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙