FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 15,30 sati

ZAGREB, 11. srpnja 2005. (Hina) - Pregled važnijih vijesti iz svijetado 15,30 sati
ZAGREB, 11. srpnja 2005. (Hina) - Pregled važnijih vijesti iz svijeta do 15,30 sati

SREBRENICA - Masovno ubojstvo više od osam tisuća Bošnjaka u Srebrenici najgori je zločin koji se dogodio u Europi od završetka Drugog svjetskog rata, a najodgovorniji za ta nedjela su Radovan Karadžić i Ratko Mladić koji za to moraju biti kažnjeni, temeljna je poruka gotovo svih govornika na ceremoniji obilježavanja desete obljetnice srebreničke tragedije, što je održana u ponedjeljak u memorijalnom centru u Potočarima. Među više desetaka tisuća okupljenih koji su došli odati počast Bošnjacima što su ih u srpnju 1995. godine likvidirale srpske postrojbe bio je i veliki broj inozemnih dužnosnika, uključujući i hrvatskog predsjednika Stjepana Mesića. Tijekom komemoracije u Potočarima u ponedjeljak je obavljen i pokop 610 žrtava čija su tijela proteklih mjeseci pronađena u masovnim grobnicama i potom identificirana.

SREBRENICA - Predsjednik Haaškog tribunala Theodor Meron u ponedjeljak je u Potočarima kod Srebrenice izjavio kako se obilježava 10. obljetnica jednog od najgorih događaja kojeg je svijet vidio, te je istaknuo kako je nužno da se svi krivci za taj genocid uhite. "Mi obilježavamo ovaj genocid kako bi smo se osigurali da se ovakvo nešto ne ponovi", naglasio je predsjednik Haaškog tribunala. On je kazao kako je nužno da se svi arhitekti ovog događaja privedu odnosno uhite. Današnjoj komemoraciji u Potočarima kod Srebrenice nije nazočna glavna haaška tužiteljica Carla del Ponte. Ona je odbila doći na komemoraciju jer, kako je obrazložila, nisu uhićeni Radovan Karadžić i Ratko Mladić, koje se smatra odgovornim za stradanje srebreničkih Bošnjaka.

DEN HAAG/ZAGREB - Umirovljeni general VJ Božidar Delić, svjedok obrane na haškom suđenju bivšem jugoslavenskom predsjedniku Slobodanu Miloševiću, u ponedjeljak je negirao da su bosanski Srbi 1995. ubili gotovo 8.000 Bošnjaka u Srebrenici. Delić je u glavnom ispitivanju svjedočio ratu na Kosovu kada je zapovijedao 549. motoriziranom brigadom VJ u Prizrenu.

ZAGREB - Izaslanstvo Hrvatskog sabora na čelu s potpredsjednikom Matom Arlovićem stiglo je u ponedjeljak u London u trodnevni posjet Ujedinjenom Kraljevstvu, priopćeno je iz saborske službe za odnose s javnošću. Izaslanstvo, u kojem su uz Arlovića i predsjednik saborskog Odbora za europske integracije Neven Mimica i voditelj saborskog izaslanstva u Parlamentarnoj skupštini Vijeća Europe Frano Matušić, u Velikoj Britaniji boravi na poziv predsjednika Gornjeg doma i predsjednika Donjeg doma engleskog Parlamenta, kaže se u priopćenju.

BIŠKEK - Novoizabrani predsjednik Kirgistana Kurmanbek Bakijev u ponedjeljak je doveo u pitanje daljnju nazočnost američkih snaga u tamošnjoj vojnoj bazi, koju koriste od početka rata protiv talibana u Afganistanu. Njegovo je stajalište sukladno onima čelnika ostalih srednjoazijskih država, koje su prošlog tjedna pozvale američku vojsku da odredi datum odlaska iz baza na njihovom teritoriju.

AMSTERDAM - Radikalni nizozemski musliman optužen za prošlogodišnje ubojstvo filmskog redatelja, zatražio je da bude pogubljen za taj zločin, čulo se u ponedjeljak na početku suđenja u Amsterdamu. Mohamed Bouyeri, (27), koji je na jednom saslušanju priznao ubojstvo, to je izgovorio u razgovoru sa svojim bratom nakon uhićenja 2. studenoga prošle godine. Suđenje će trajati do srijede ali će donošenje presude duže trajati. U Nizozemskoj ne postoji smrtna kazna.

LONDON - Canterburyjski nadbiskup, najviši dostojanstvenik Anglikanske crkve, pozvao je u ponedjeljak na opiranje "iskušenju da se od naših muslimanskih susjeda radi žrtvene jarce" nakon krvavih atentata od četvrtka u kojima je najmanje 49 osoba smrtno stradalo u Londonu. Govoreći pred sinodom Anglikanske crkve, Rowan Williams je istaknuo kako je za "užasnu vijest" o atentatima saznao dok se nalazio u Yorkshireu, u posjetu mjesnim muslimanskim vlastima. "Bila je to iznimna prilika da se naglase prijateljski odnosi muslimana i kršćana u dobrom dijelu Velike Britanije, odnosi na koje treba podsjetiti sljedećih dana kad će neki biti ponukani da od naših muslimanskih susjeda naprave žrtvene jarce", izjavio je on.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙