FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Osijek: vijećnici sdp-a vraćaju se u Županijsku skupštinu

OSIJEK,11. srpnja 2005.(Hina) - Osječko-baranjska županijskaorganizacija SDP-a izvijestila je na današnjoj konferenciji zanovinare kako će se vijećnici te stranke vratiti u Županijskuskupštinu, nakon što je zaprimiljeno izvješće Središnjeg državnogureda za upravu o nadzoru nad konstituirajućom sjednicom Skupštine,ali i dalje ostavlja otvorenom mogućnost za poduzimanje novih poteza.
OSIJEK,11. srpnja 2005.(Hina) - Osječko-baranjska županijska organizacija SDP-a izvijestila je na današnjoj konferenciji za novinare kako će se vijećnici te stranke vratiti u Županijsku skupštinu, nakon što je zaprimiljeno izvješće Središnjeg državnog ureda za upravu o nadzoru nad konstituirajućom sjednicom Skupštine, ali i dalje ostavlja otvorenom mogućnost za poduzimanje novih poteza.

Vijećnici te stranke, skupa s vijećnicima HSS-a, HNS-a, LS-a, SBHS-a, HSU-a, HDZ-a i SDSS-a, napustili su konstituirajuću sjednicu Skupštine 14. lipnja te najavili da neće sudjelovati u njezinu radu dok se nadležno državno tijelo ne očituje o, po njima, spornom pitanju verifikacije vijećničkih mandata šest vijećnika s Nezavisne liste Branimira Glavaša.

Središnji državni ured za upravu prošloga je tjedna izvijestio kako su na toj sjednici uočene određene nepravilnosti, ali koje nisu takve prirode da bi zahtijevale poništenje te sjednice jer, drži Ured, nisu utjecale na zastupljenost lista sukladno izbornim rezultatima.

Predsjednik osječkog SDP-a i županijski vijećnik Zvonko Erak takav je zaključak ocijenio iznenađujućim i nejasnim, dodavši kako SDP nije smatrao spornim pitanje izbornih lista, već skupštinskog kvoruma, odnosno tko je na utemeljiteljskoj sjednici imao verificirani vijećnički mandat.

Erak drži kako, temeljem odredbi Zakona o izborima u predstavnička tijela lokalne samuprave, mandati šest vijećnika s Glavaševe Nezavisne liste, koji su prethodno stavili mandate u mirovanje zbog obnašanja nespojivih dužnosti, a na samoj sjednici predali zahtjeve za prestanak mirovanja mandata, nisu bili valjani, jer, kako ističe, po zakonskim odredbama mirovanje mandata prestaje osmog dana od podnošenja pisanog zahtjeva.

Erak je kazao kako će vijećnici SDP-a doći na iduću sjednicu Skupštine, jer je stranka najavila da će poštovati mišljenje nadležnog državnog tijela, ali smatra da je Skupština konstituirana nezakonito jer nije imala broj vijećnika potreban za odlučivanje. Dodao je da će se, nakon unutarstranačkih dogovora, odlučiti o mogućim novim potezima, ali na novinarski upit hoće li se sudskim putem pokušati osporiti legalnost Skupštine nije dao izravan odgovor.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙