FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Prosvjed eko-udruga zbog odlagališta otpada u Lećevici

ŠIBENIK, 10. srpnja 2005. (Hina) - Predsjednici devetnaest ekološkihudruga s područja Dalmatinske zagore danas su nešto poslije 12 satimirno prosvjedovali ispred ulaza u Nacionalni park "Krka" zbogplanirane gradnje regionalnog središta za odlaganje otpada u Lećevici,na granici Splitsko-dalmatinske i Šibensko-kninske županije.
ŠIBENIK, 10. srpnja 2005. (Hina) - Predsjednici devetnaest ekoloških udruga s područja Dalmatinske zagore danas su nešto poslije 12 sati mirno prosvjedovali ispred ulaza u Nacionalni park "Krka" zbog planirane gradnje regionalnog središta za odlaganje otpada u Lećevici, na granici Splitsko-dalmatinske i Šibensko-kninske županije.

Nazvavši to "Černobilom pred Krkom", predsjednici ekoloških udruga dijelili su posjetiteljima letke, kojima upozoravaju da je "nedopustiva izgradnja odlagališta smeća nad bunarom života na 10 kilometara zračne udaljenosti od N.P. "Krka" i u neposrednoj blizini izvora Jadra i Čikole.

Po riječima Ante Paška Maleša, glasnogovornika zajednice udruga pod nazivom "Zvona Zagore", ekološke udruge zahtijevaju od Uprave NP "Krka" da se jasno i javno očituje o tom projektu, a od Ministarstva graditeljstva, prostornog planiranja i zaštite okoliša, da "izradu studije o utjecaju na okoliš povjeri znanstvenicima koji su znanstveni ugled stekli proučavanjem hidrologije dalmatinskog krša".

Dodao je, kako šibensko - kninski župan Duje Stančić nije u pravu kad tvrdi da je izgradnja regionalnog odlagališta "stvar više politike na koju on ne može utjecati, jer se sve događa u njegovom dvorištu i on to mora spriječiti".

Maleš je najavio da će se prosvjedi održavati svake nedjelje u "pet do dvanaest" sve dok se ne ispune njihovi zahtjevi, ta da će da na ulazu u Nacionalni park udruge mogu okupiti i do pet tisuća ljudi. Kazao je također, kako očekuje, da će predstavnike "Zvona zagore" u srijedu, 13. srpnja primiti ministrica Matulović Dropulić.

Istražne radove na samoj granici općina Unešič i Lećevica na području Šilovića Doca, na manje od 500 metara udaljenosti od prvih kuća, Splitsko- dalmatinska županija počela je prije godinu dana. Protiv izgradnje odlagališta odmah su se pobunili mještani okolnih sela i ekološke udruge.

Prošlog tjedna je Komisije za procjenu studije odlagališta Lećevica pri Ministarstvu odgodila sjednicu zbog, kako je ustvrđeno, nemogućnosti rada uzrokovanog prosvjedom ekološih udruga i mještana Unešića ispred i u zgradi Ministarstva.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙