FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Ravnatelj Svjetskog centra za baštinu UNESCO-A u Splitu

SPLIT, 17. lipnja 2005.(Hina) - Ravnatelj Svjetskog Centra za baštinuUNESCO-a sa sjedištem u Parizu Francesco Bandarin danas je za posjetaSplitu razgledao staru gradsku jezgru i spomeničke sklopovekandidirane za upis na popis svjetske baštine.
SPLIT, 17. lipnja 2005.(Hina) - Ravnatelj Svjetskog Centra za baštinu UNESCO-a sa sjedištem u Parizu Francesco Bandarin danas je za posjeta Splitu razgledao staru gradsku jezgru i spomeničke sklopove kandidirane za upis na popis svjetske baštine.

Riječ je o Dioklecijanovu akveduktu, kamenolomima između Splitske i Škripa na otoku Braču te starogradskom ageru na Hvaru, najsačuvanijem primjeru starogrčke parcelizacije plodnoga polja na Sredozemlju.

Bandarin je prije Splita posjetio Zagreb, Plitvička jezera, Zadar i Trogir, a danas je razgledao Dioklecijanovu palaču i Galeriju umjetnina te nedavno obnovljen kompleks samostana sv. Klare u koji je smješten Etnografski muzej.

"Uloga Svjetskog centra za baštinu jest poticanje zemalja u potpisivanju Konvencije za zaštitu svjetske baštine, pomaganje u očuvanju prirodne i kulturne baštine te promocija i podizanje svijesti o njoj", kazao je Bandarin.

"Zanimljivo je vidjeti bogato hrvatsko povijesno i kulturno naslijeđe koje se u budućnosti može naći na kandidacijskoj listi za upis na popis Svjetske baštine", kazao je Bandarin, dodavši kako je uočio nevjerojatan iskorak u odnosu na konzervatorsku praksu 60-ih i 70-ih godina.

Pročelnik Konzervatorskog odjela Ministarstva kulture u Splitu Joško Belamarić kazao je kako su preporuke Francesca Bandarina na tragu onoga čemu se u Hrvatskoj teži zadnjih nekoliko godina. "To je prije svega ozbiljan plan upravljanja povijesnom jezgrom koji uključuje obnovu infrastrukture, s podcrtanim socijalnim aspektima", naglasio je Belamarić. Dodao je kako je Bandarin podupro zamisao o obnovi stanovanja u zaštićenim dijelovima gradske jezgre, na kriptoportiku, kao i obnovi šezdesetih godina nepromišljeno srušenih kuća.

Ugledni je gost dugo godina bio na dužnosti savjetnika Svjetske banke za urbano upravljanje i zaštitu spomenika, pa se splitski konzervatorski stručnjaci nadaju i njegovoj pomoći u reaktiviranju davno zamrla zajma Svjetske banke za obnovu splitske jezgre, o čemu je s Bandarinom razgovarao član Gradskog poglavarstva za gospodarenje gradskim resursima Kolja Grisogono. Mjerodavni su već izradili master plan za staru jezgru izvan Dioklecijanove palače, a studija za samu palaču još s izrađuje.

Proteklih nekoliko godina Split je u obnovu povijesne jezgre i Dioklecijanove palače uložio više od dva milijuna kuna, a isto toliko izdvojio je i za uređenje samostana sv. Klare radi preseljenja Etnografskog muzeja iz negdašnje gradske vijećnice.

Iz Splita ravnatelj Svjetskog centra za baštinu UNESCO-a otišao je na Hvar u posjet starogradskom ageru, a posjet Hrvatskoj završit će u Dubrovniku.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙