FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Mesić: Hrvatska će priznati Crnu Goru i prije velikih sila

PODGORICA, 9. srpnja 2005. (Hina) - Hrvatski predsjednik Stjepan Mesićrekao je za crnogorski dnevni list "Vijesti" od subote da će Hrvatskapriznati neovisnost Crne Gore ako to bude rezultat referenduma, nečekajući da to prvo naprave velike sile.
PODGORICA, 9. srpnja 2005. (Hina) - Hrvatski predsjednik Stjepan Mesić rekao je za crnogorski dnevni list "Vijesti" od subote da će Hrvatska priznati neovisnost Crne Gore ako to bude rezultat referenduma, ne čekajući da to prvo naprave velike sile.

Mesić je kazao kako će državni vrh Hrvatske uvažiti realnost, podsjećajući na sličnost situacije koja je bila kada je u Hrvatskoj organiziran referendum o njenoj samostalnosti.

"Budući da Hrvatsku danas vode snage koje priznaju političku realnost, a u tom krugu odgovornih sam i ja, svakako da ćemo mi priznati realnost samostalnosti Crne Gore, pod uvjetom da do toga dođe", kazao je Mesić.

Na novinarsko pitanje ima li razumijevanja za crnogorski državni vrh koji je ranije bio opčinjen snagom Slobodana Miloševića, Mesić je kazao da je Crna Gora premala u odnosu na Srbiju i da nije čudo što je postojala impresioniranost stajalištima Srbije na čiju stranu je stala čitava jugoslavenska armija.

"Trebalo je poznavati strukturu te armije, velikog i inertnog sistema koji se nametao. Očito da je i ta armija nekoga impresionirala", rekao je Mesić, dodajući kako mu je "vrlo drago doći u Crnu Goru", jer su "ovdje vrlo aktualne snage koje se zalažu za europeizaciju i demokratizaciju čitavog našeg prostora".

Mesić se nije složio sa nekim pojavama jugonostalgije, ali je ocijenio da ima nostalgije prema nekim vrijednostima Titove Jugoslavije.

"Antifašizam je velika vrijednost, ali sjećanje na to ne znači da treba sada stvarati ponovo asocijaciju koja se dva puta raspala u krvi. A da se moramo svi okrenuti Europi i pomoći jedni drugima da uhvatimo korak sa Europom, mislim da je to prava stvar", kazao je Mesić.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙