FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Koštunica naljutio crnogorske dužnosnike

PODGORICA, 16. lipnja 2005. (Hina) - Srbijanski premijer VojislavKoštunica u četvrtak je u Bruxellesu povjereniku za proširenjeEuropske unije (EU) Olliju Rehnu predao popis crnogorskih građana kojižive u Srbiji i izjavio da oni imaju pravo glasovati na referendumu održavnom statusu Crne Gore i taj je postupak izazvao burne reakcijecrnogorskih dužnosnika i političkih stranaka.
PODGORICA, 16. lipnja 2005. (Hina) - Srbijanski premijer Vojislav Koštunica u četvrtak je u Bruxellesu povjereniku za proširenje Europske unije (EU) Olliju Rehnu predao popis crnogorskih građana koji žive u Srbiji i izjavio da oni imaju pravo glasovati na referendumu o državnom statusu Crne Gore i taj je postupak izazvao burne reakcije crnogorskih dužnosnika i političkih stranaka.

Predsjednik Crne Gore Filip Vujanović izrazio je ogorčenje postupkom srbijanskog premijera u otvorenom pismu predsjedniku Srbije Borisu Tadiću.

Vujanović je uz ostalo napisao da je Koštunici, koji se predstavlja legalistom, poznato da Crna Gora ima Zakon o referendumu iz 2001. godine kojim je propisano da na referendumu mogu glasovati samo crnogorski državljani s mjestom boravka u Crnoj Gori. Vujanović podsjeća da se potpisom na Beogradski sporazum i na izmjene Ustavne povelje službeni Beograd odrekao prava na kreiranje uvjeta referenduma u Crnoj Gori što je, po njegovim riječima , suvereno pravo Crne Gore i njenih građana.

Vujanović je posebice zamjerio Koštunici prebrojavanje stanovnika Srbije po nacionalnoj osnovi i naglasio da Crna Gora to nikad neće činiti iz političkih pobuda.

Vujanović je izrazio i uvjerenje da Koštuničin postupak neće dobiti potporu srbijanskog predsjednika Tadića.

Predsjednik crnogorskog parlamenta Ranko Krivokapić je izjavio da stajalište premijera Koštunice, po kojem crnogorski građani u Srbiji imaju pravo glasa na referendumu u Crnoj Gori, najavljuje oduzimanje prava glasa Crnogorcima u Srbiji.

Demokratska partija socijalista (DPS) neće dozvoliti bilo kome da pitanje referenduma o državnom statusu pretvori u politikanstvo i pokušaj nacionalnog prebrojavanja, rekao je njen glasnogovornik Predrag Sekulić.

Socijaldemokratska partija (SDP) osudila je postupak srbijanskog premijera Vojislava Koštunice u Bruxellesu i ocijenila ga svojevrsnim "skandalom".

"Umjesto da je u Bruxelles došao s popisom od preko osam tisuća Bošnjaka-Muslimana, zvjerski pobijenih u Srebrenici i da se posrami pred međunarodnom zajednicom i zatraži oprost, on pravi nove popise po nacionalnoj osnovi", izjavio je glasnogovornik SDP-a Branislav Radulović.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙