FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Tadić za glasovanje svih Crnogoraca na referendumu

BEOGRAD,17. lipnja 2005.(Hina) - Svi građani Crne Gore, gdje godživjeli, imaju pravo glasa na referendumu o državnom statusu terepublike, izjavio je srbijanski predsjednik Boris Tadić novinarima upetak, odgovarajući na otvoreno pismo crnogorskog predsjednika FilipaVujanovića.
BEOGRAD,17. lipnja 2005.(Hina) - Svi građani Crne Gore, gdje god živjeli, imaju pravo glasa na referendumu o državnom statusu te republike, izjavio je srbijanski predsjednik Boris Tadić novinarima u petak, odgovarajući na otvoreno pismo crnogorskog predsjednika Filipa Vujanovića.

Crnogorski predsjednik je u četvrtak navečer u pismu Borisu Tadiću oštro prosvjedovao zbog toga što je srbijanski premijer Vojislav Koštunica dužnosnicima EU-a u Bruxellesu predao popise s imenima oko 250 tisuća državljana Crne Gore koji žive u Srbiji a koji bi, po Koštuničinu mišljenju, trebali imati pravo glasa na mogućem referendumu o neovisnosti Crne Gore. Vujanović u pismu navodi da po crnogorskom zakonu pravo glasa na referendumu imaju samo oni državljani Crne Gore koji su upisani u biračke popise. Vujanović je Koštuničin postupak ocijenio "neodgovornim i iritirajućim", dodajući kako se nada da ga predsjednik Tadić neće poduprijeti.

No, Tadić je izjavio da poštuje legitmno pravo naroda u Crnoj Gori, uključujući i pravo na samoopredijeljenost, te da svi građani Crne Gore na referendumu trebaju imati pravo glasa.

"Više puta sam istaknuo da sam za očuvanje državne zajednice Srbije i Crne Gore, i to ne zbog povijesnih, nego zbog jednostavnih, praktičnih i funkcionalnih razloga, a to je što brže priključenje Europskoj uniji", rekao je Tadić, dodajući kako - "za razliku od svojih crnogorskih prijatelja - vjeruje da je državna zajednica najkraći i najbrži put u EU".

U Srbiji već nekoliko mjeseci djeluje udruga Pokret za očuvanje europske Srbije i Crne Gore, kojoj je na čelu akademik Ljubomir Tadić, otac srbijanskog predsjednika, a jedan od njezinih članova pjesnik Matija Bećković. I Tadić i Bećković podrijetlom su Crnogorci, ali zastupaju prosrpska i unitaristička stajališta.

U skladu s time, i njihova se udruga zauzima za to da građani podrijetlom Crnogorci, ma gdje i koliko dugo živjeli izvan Crne Gore, imaju pravo glasa na najavljenome referendumu o državnom statusu. Crnogorske vlasti pravo glasa priznaju samo onim građanima koji imaju prebivalište u Crnoj Gori te odriču to pravo onima koji su rođeni u toj zemlji ili su podrijetlom iz nje ali dulje ili oduvijek žive u Srbiji.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙