FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Đukanović najavio referendum o državnom statusu

PODGORICA, 1. srpnja 2005. (Hina) - Crnogorski premijer Milo Đukanovićizjavio je da će Crna Gora organizirati referendum o državnom statusupočetkom iduće godine u skladu s postojećim ustavnim sustavom ieuropskim standardima.
PODGORICA, 1. srpnja 2005. (Hina) - Crnogorski premijer Milo Đukanović izjavio je da će Crna Gora organizirati referendum o državnom statusu početkom iduće godine u skladu s postojećim ustavnim sustavom i europskim standardima.

Europska unija (EU) neće na primjeru "male" Crne Gore kršiti svoje temeljne političke standarde kada je u pitanju referendum a svako odgađanje rješavanja državnog pitanja usporava ostvarivanje europskih planova Crne Gore, izjavio je Đukanović u četvrtak navečer u razgovoru s novinarima u Podgorici, a prenose u petak crnogorski mediji.

Đukanović je rekao da službena Podgorica traži samo da se na primjeru Crne Gore primijene pravila za referendum koja važe za druge europske države, navodeći da se EU pridržava kao Svetog pisma prava građana svih europskih država da slobodno i demokratski određuju svoju budućnost.

"Pravo glasa na referendumu imaju građani Crne Gore koji su upisani u birački popis. Nije moralno da netko tko ima crnogorsko državljanstvo, ali je svoju sudbinu odavno vezao za neku drugu državu odlučuje kako će izgledati Crna Gora", rekao je Đukanović.

Srbijanski premijer Vojislav Koštunica nedavno je i dužnosnike EU informirao o inicijativi da se glasovanje na referendumu omogući svim državljanima Crne Gore bez obzira na to gdje žive, imajući u vidu oko 250.000 Crnogoraca koji žive u Srbiji. Službeni Beograd drži da bi glasovi tih Crnogoraca mogli bitno utjecati na rezultate referenduma na kojem će se odlučivati o odvajanju Crne Gore od Srbije odnosno o njenoj samostalnosti.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙