FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Mesić i Vujanović: Spremnost na naknadu štete

PODGORICA, 8. srpnja 2005. (Hina) - Predsjednici Hrvatske i Crne Gore,Stjepan Mesić i Filip Vujanović, potvrdili su u petak u Podgorici,nakon službenih razgovora, spremnost za nastavak intenzivne suradnje inovinarima izjavili da je postignut dogovor o naknadi dijela ratneštete Hrvatskoj.
PODGORICA, 8. srpnja 2005. (Hina) - Predsjednici Hrvatske i Crne Gore, Stjepan Mesić i Filip Vujanović, potvrdili su u petak u Podgorici, nakon službenih razgovora, spremnost za nastavak intenzivne suradnje i novinarima izjavili da je postignut dogovor o naknadi dijela ratne štete Hrvatskoj.

Dvojica predsjednika su razgovore o bilateralnoj i regionalnoj suradnji ocijenila kao prijateljske i korisne. Predsjednik Vujanović je zahvalio Mesiću na njegovu osobnom doprinosu unapređenju odnosa Crne Gore i Hrvatske i poželio Republici Hrvatskoj puno uspjeha u njenim aktivnostima na pridruživanju Europskoj uniji i euroatlantskim integracijama.

Predsjednik Mesić je izjavio da su bilateralni odnosi između Hrvatske i Crne Gore za pohvalu i da na jednoj i drugoj strani postoji politička volja za daljnji razvoj svestrane suradnje.

Mesić jer ponovno izjavio da je interes Hrvatske da regija bude stabilna.

"Ako se okrenemo europskim standardima i ciljevima onda pomažemo stabiliziranje stanja u cijeloj regiji", rekao je Mesić i dodao da će to cijeniti i Europa.

Mesić je istaknuo i važnost prometnog povezivanja i izgradnja autoceste, te rekao da će Hrvatska do 2008. ili 2009. godine izgradnjom autoceste doći do Crne Gore, što će za Crnu Goru biti i najbrža veza do Europe. On je izrazio zainteresiranost Hrvatske za nastavak izgradnje Jadransko-jonske autoceste preko Crne Gore, Albanije i Grčke, što bi bilo, kako je rekao, od ogromnog značenja za ukupan razvoj gospodarstva u regiji.

Mesić je rekao da je s Vujanovićem razgovarao i o nekim otvorenim pitanjima. Spomenuo je problem povratka izbjeglica te naglasio da se Hrvatska zauzima da se svi izbjegli vrate svojim domovima i da im treba pružiti ne samo obnovljene kuće već i sigurnost i posao.

Hrvatski predsjednik naglasio je da je u prijateljskoj atmosferi lakše riješiti otvorena pitanja. Na novinarski upit o kojim je pitanjima riječ, predsjednik Mesić je rekao da je postignut dogovor o naknadi dijela ratne štete u Konavlima i dubrovačkoj zračnoj luci u Čilipima. Vujanović je potvrdio kako će isplatu te dogovorene odštete Crna Gora realizirati u narednih mjesec-dva dana.

Odgovarajući na novinarsko pitanje o nacionalnim manjinama, Mesić je rekao da Hrvatska želi pomagati Hrvatima izvan Hrvatske, ali istodobno traži da oni budu lojalni građani Crne Gore. Vujanović je najavio donošenje crnogorskog Zakona o nacionalnim manjinama, po kojemu će i Hrvati imati svoje predstavnike u državnom parlamentu.

Crnogorski predsjednik je izjavio novinarima da je predsjednika Mesića informirao o stanju u Crnoj Gori i odnosima sa Srbijom.

"Očekujemo da će vlasti u Srbiji razgovarati o našem prijedlogu o uspostavi zajednice neovisnih država", rekao je Vujanović i ponovio da će, ako se ne postigne suglasnost, Crna Gora početkom godine održati referendum o neovisnosti.

"Samostalna Crna Gora imat će dobre odnose s Hrvatskom i drugim zemljama jugoistočne Europe, a nastojat ćemo izgraditi i sadržajne odnose sa Srbijom", kazao je Vujanović

Predsjednik Mesić je izjavio da je referendum legitimno pravo Crne Gore, kao što su to pravo imali i građani Hrvatske.

Odgovarajući na novinarska pitanja o statusu Kosova, dva predsjednika su se suglasila da se pitanje Kosova treba riješiti u dogovoru Prištine i Beograda, a uz pomoć međunarodne zajednice, te da to nema nikakve veze s referendumom o samostalnosti Crne Gore.

Predsjednik Mesić je u četvrtak razgovarao i s premijerom Milom Đukanovićm, te šefom crnogorske diplomacije Miodragom Vlahovićem.

Hrvatski predsjednik razgledao je na Cetinju kulturno-povijesne spomenike. Službeni posjet Crnoj Gori završava susretom s predstavnicima hrvatske nacionalne manjine u Tivtu.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙