FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Mesić i Vujanović obećali pomoć Hrvatima u Crnoj Gori

TIVAT, 8. srpnja 2005. (Hina) - Predsjednici Hrvatske Stjepan Mesić iCrne Gore Filip Vujanović razgovarali su u petak u Tivtu spredstavnicima hrvatske nacionalne zajednice i obećali im da će sevlasti jedne i druge države još više angažirati u očuvanju njihovognacionalnog identiteta, kao i stvaranju uvjeta za bolji gospodarski ipolitički položaj Hrvata u Crnoj Gori.
TIVAT, 8. srpnja 2005. (Hina) - Predsjednici Hrvatske Stjepan Mesić i Crne Gore Filip Vujanović razgovarali su u petak u Tivtu s predstavnicima hrvatske nacionalne zajednice i obećali im da će se vlasti jedne i druge države još više angažirati u očuvanju njihovog nacionalnog identiteta, kao i stvaranju uvjeta za bolji gospodarski i politički položaj Hrvata u Crnoj Gori.

Predsjednik Mesić je rekao da je zbog rata u Bosni i Hercegovini hrvatska vlast posvećivala više pažnje tamošnjim Hrvatima, a da je sada trenutak da pažnju posveti čitavom hrvatskom korpusu.

Mesić je pitanje nacionalnih manjina povezao s ujedinjavanjem Europe

rekavši da ono isključuje motive za rat koji se u prošlosti često vodio tobože za zaštitu nacionalnih manjina a u stvari za osvajanje tuđih teritorija.

"Hrvatska politika se zauzima za uključivanje u Europsku uniju u kojoj će svaki narod živjeti u ukupnosti svog kulturnog prostora, što je važno za narode čiji svi pripadnici ne žive u jednoj državi", rekao je Mesić.

"Želimo da Hrvati u Crnoj Gori zadrže svoj nacionalni identitet, jer to obogaćuje i Crnu Goru i Hrvatsku", rekao je Mesić i dodao da Hrvati moraju biti ravnopravni i istodobno lojalni građani Crne Gore.

Crnogorski predsjednik Filip Vujanović je izrazio želju da Hrvati iz Crne Gore budu još jedna europska spona, s obzirom na skori ulazak Hrvatske u Europsku uniju. On je ponovio da će do novih parlamentarnih izbora u Crnoj Gori biti donijet Zakon o nacionalnim manjinama koji će jamčiti da Hrvati u crnogorskom parlamentu imaju svojeg predstavnika.

Vujanović je izrazio zadovoljstvo položajem crnogorske manjine u Hrvatskoj i zahvalio predsjedniku Mesiću na njegovom doprinosu očuvanju nacionalnog identiteta Crnogoraca u Hrvatskoj.

Predstavnici Hrvatske građanske inicijative (HGI), prve i za sada jedine političke stranke Hrvata u Crnoj Gori, informirali su predsjednika Mesića o svom sudjelovanju u lokalnoj vlasti u Tivtu i zatražili pomoć hrvatske Vlade za otvaranje Hrvatskog doma u Tivtu.

Član te stranke Mato Marović, koji je i predsjednik lokalnog parlamenta u Tivtu, izrazio je zadovoljstvo što su "odnosi naših dviju domovina u stalnom usponu", te dodao da se HGI zauzima za neovisnu Crnu Goru.

Sudionici skupa ukazali su na neophodnost dolaska hrvatskih tvrtki u Crnu Goru. Predsjednik Vujanović je rekao da bi hrvatske tvrtke trebale slijediti dobar primjer INA-e i najavio uskoro raspisivanje tendera za privatizaciju bivšeg vojnog remontnog brodogradilišta u Tivtu. On očekuju da će u tome svoj interes naći i hrvatske tvrtke.

Dosta je bilo riječi i o velikim mogućnostima suradnje u turizmu, osobito u organiziranju zajedničke turističke ponude.

Hrvatski generalni konzul u Kotoru Ivica Škarić ukazao je na povijesnu važnost Bokeljske mornarice koja bi, kako je rekao, trebala biti "brand" cijelog Jadrana. Admiral Bokeljske mornarice Miloš Milošević zatražio je financijsku pomoć za objavljivanje statuta mornarice iz 15. vijeka.

Veću finacijsku pomoć zatražila je i nevladina udruga Hrvatsko građansko društvo Crne Gore. Predsjednik Mesić posjetio je i etnoselo u Gornjoj Lastvi u kojem djeluje kulturno zavičajna udruga Hrvata "Napredak".

Susretom se predstavnicima Hrvata , predsjednik Mesić je završio posjet Crnoj Gori.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙