FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Jerolimov: do sada imamo 104 dopusnice za studijske programe

ZAGREB, 16. lipnja 2005. (Hina) - Sveučilište u Zagrebu dobilo je dosada 104 dopusnice za dodiplomske i diplomske programe, a još seiščekuje odgovor Ministarstva znanosti, obrazovanja i športa za 288studijskih programa, izvijestio je danas prorektor za nastavu istudente toga sveučilišta Vjekoslav Jerolimov.
ZAGREB, 16. lipnja 2005. (Hina) - Sveučilište u Zagrebu dobilo je do sada 104 dopusnice za dodiplomske i diplomske programe, a još se iščekuje odgovor Ministarstva znanosti, obrazovanja i športa za 288 studijskih programa, izvijestio je danas prorektor za nastavu i studente toga sveučilišta Vjekoslav Jerolimov.

Pitanje dopusnica za studijske programe jedna je od aktualnih tema o kojoj je bilo riječi na konferenciji za novinare u sveučilišnu Rektoratu.

Prorektor Jerolimov očekuje da će dobiti odgovor Ministarstva u vezi tih 288 studijskih programa do sjednice Rektorskoga zbora hrvatskih visokih učilišta što će se održati u Osijeku 21. lipnja. Podsjetio je da je zagrebačko Sveučilište uputilo na evaluaciju ukupno 382 studijska programa od kojih je 150 dodiplomskih i 242 diplomska.

Kako je rekao, u dobroj je tradiciji zagrebačkoga Sveučilišta da s iscrpnim podatcima o studijskim programima, razredbenim ispitima i upisnim rokovima posredstvom natječaja u medijima upoznaje hrvatsku javnost već u prvoj polovini lipnja. Iako je Sveučilište pripremilo sve što je bilo u njegovoj nadležnosti ove godine, dodao je Jerolimov, to nije bilo moguće zbog izostanka dopusnica za brojne studijske programe.

Ipak, Jerolimov se nada da će prilog biti objavljen u "Vjesniku" u razdoblju od 27. do 28. lipnja sa svim potrebnim podatcima koji zanimaju one koji će se natjecati za ukupno 13.731 studentskih mjesta što je upisna kvota Sveučilišta za novu akademsku godinu.

O stajalištu Sveučilišta u vezi suradnje s drugim hrvatskim sveučilištima te sa Sveučilištem u Mostaru govorio je prorektor za znanost i razvoj Aleksa Bjeliš.

S tim u vezi, ustvrdio je da Sveučilište u Zagrebu nikada nije zabranilo svojim nastavnicima da održavaju nastavu na drugim sveučilištima. Ali, istaknuo je, za to moraju postojati jasni kriteriji od kojih je jedan da zagrebačko Sveučilište neće podržavati one programe na drugim sveučilištima koji nemaju barem 50 posto "pokrivenosti" vlastitim nastavničkim kadrom. Kad je pak riječ o Sveučilištu u Mostaru, Bjeliš je rekao da će zagrebačko Sveučilište nastaviti suradnju s tim sveučilištem u sklopu međunarodne suradnje.

Prorektor za poslovanje Tihomir Hunjak upozorio je pak na "zabrinjavajuće podatke" u vezi s financiranjem sveučilišta, rekavši da u skladu sa sadašnjim prijedlogom Ministarstva znanosti, obrazovanja i športa, nije pokriveno čak 20 milijuna kuna materijalnih troškova.

Osim toga, istaknuo je Hunjak, proračun se ne izvršava ni kad je riječ o investicijama, a nerealne su i cijene školarina koje se nisu mijenjale nekoliko godina.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙