FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

UHS: U slučaju novinarke Bogeljić sud postupio po zakonu

ZAGREB, 7. srpnja 2005. (Hina) - Udruga hrvatskih sudaca (UHS) odbacilaje danas optužbe Zbora novinara sudskih izvjestitelja HND-a da jepolicijsko dovođenje novinarke Rozete Bogeljić na sudsku raspravu"pokušaj zastrašivanja novinara sudskim progonom" i ustvrdilo kako jeriječ o provođenju zakonske dužnosti suda da osigura nazočnostokrivljenog na raspravi.
ZAGREB, 7. srpnja 2005. (Hina) - Udruga hrvatskih sudaca (UHS) odbacila je danas optužbe Zbora novinara sudskih izvjestitelja HND-a da je policijsko dovođenje novinarke Rozete Bogeljić na sudsku raspravu "pokušaj zastrašivanja novinara sudskim progonom" i ustvrdilo kako je riječ o provođenju zakonske dužnosti suda da osigura nazočnost okrivljenog na raspravi.

Novinarka je jučer po nalogu zadarskog općinskog suca privedena na ročište u postupku koji je protiv nje zbog klevete po privatnoj tužbi pokrenuo Mate Maršića, ravnatelja zadarske Osnovne škole Šime Budinić. Kako se novinarka nije pojavila na zadnjem ročištu, sudac je policiji naložio njezino dovođenje na sud. Zbor novinara sudkih izvjestitelja jučer je osudio takav potez suca Ante Milovca i ocijenio ga kao "još jedan pokušaj zastrašivanja novinara sudskim progonom".

UHS odbacuje takve optužbe i tvrdi da nije riječ o pritisku na slobodu novinarstva, već upravo suprotno, da je reakcija Zbora novinara pritisak na sud s "porukom da će sloboda javne riječi biti uvijek vulgarno zloupotrebljena ako se bilo koji sudac drzne primijeniti zakon u odnosu na ma kojega novinara".

U UHS podsjećaju da sud po Zakonu o kaznenom postupku ima dužnost osigurati prisustvo okrivljenika na glavnoj raspravi svim raspoloživim zakonskim sredstvima, među kojima je i dovođenje, i pritom pitaju zašto novinarski Zbor smatra da se zakon ne odnosi i na novinar. "Smatramo da nitko razuman ne može dijeliti stav Zbora da novinari uživaju imunitet od primjene Zakona...", stoji među ostalim u priopćenju UHS-a.

Zbor novinara u jučerašnjem je priopćenju upozorio na, kako kažu, dvojbene kriterije sudova kada su u pitanju postupci za prijetnje novinarima. Stav da pravosudna tijela imaju diskriminirajući odnos prema novinarima Zbor je pokušao potkrijepio nekim primjerima u kojima sudovi u takvim slučajevima nisu zakazali rasprave više od dvije godine i u kojima se optuženi za prijetnje novinarima ne pojavljuju na ročištima.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙