FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

PPDIV o izmjenama u sustavu izvoza šećera; Ministarstvo opovrgava

OSIJEK,8. srpnja(Hina) - Sindikat zaposlenih u poljoprivredi,prehrambenoj i duhanskoj industriji te vodoprivredi Hrvatske (PPDIV)zatražit će poništenje Vladine odluke kojom je Ministarstvopoljoprivrede početkom lipnja ovlašteno započeti, kako tvrde,pregovore o izmjenama izvoznih kvota za šećer te traže uključivanjeproizvođača šećera i šećerne repe u te razgovore.
OSIJEK,8. srpnja(Hina) - Sindikat zaposlenih u poljoprivredi, prehrambenoj i duhanskoj industriji te vodoprivredi Hrvatske (PPDIV) zatražit će poništenje Vladine odluke kojom je Ministarstvo poljoprivrede početkom lipnja ovlašteno započeti, kako tvrde, pregovore o izmjenama izvoznih kvota za šećer te traže uključivanje proizvođača šećera i šećerne repe u te razgovore.

Glasnogovornik Ministarstva poljoprivrede Mladen Pavić izjavio je da nije riječ o pregovorima, već da je Vlada 2. lipnja ovlastila Ministarstvo da počne konzultacije radi mogućih izmjena postojećeg režima izvoza.

Regionalni povjerenik PPDIV-a Slavko Kotromanović rekao je na konferenciji za novinare u Osijeku kako su tri hrvatske šećerane, koje djeluju na području Slavonije i Baranje, samo u ovoj godini planirale u zemlje Europske unije izvesti 170 tisuća tona šećera, a da bi, nakon uvođenja novih izvoznih kvota, taj iznos bio smanjen za više od 50 posto, što bi za posljedicu imalo uništavanje proizvodnje. Ocijenio je sramotnom odluku Europske komisije, koja je za područje tzv. "zapadnog balkana" odredila kvotu od 300.000 tona, od čega Srbiji i Crnoj Gori, 180.000 tona, iako ta zemlja, kako kaže, nije potpisnica Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju niti članica Svjetske trgovinske organizacije.

Nova bi kvota za hrvatske šećerane, spekulira se, iznosila 80 tisuća tona, a ako se kasnije ne bude poštivala procedura pri donošenju proizvodnih planova, mogla bi biti i manja. To bi već u startu značilo zatvaranje najmanje jedne tvornice šećera, a postupno i moguće potpuno gašenje proizvodnje šećera u Hrvatskoj, ustvrdio je Kotromanović.

Vladinu odluku stoga ocjenjuje "neprihatljivom" jer ugrožava 1350 radnih mjesta u ovim poduzeća te oko 3.500 proizvođača šećerne repe, što će kako smatra, dodatno ugroziti posrnulo hrvatsko gospodarstvo.

Pozvao je saborske zastupnike da otvore raspravu o problematici industrije šećera jer je, kako tvrdi, Sabor ratificirao Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju, pa ga jedino može i izmijeniti.

"Pitamo se kome je cilj u cijelosti uništiti 100-postotni hrvatski, ali i slavonsko-baranjski proizvod. Nećemo dopustiti da Vlada žrtvuje jedan od najznačajnijih gospodarskih subjekata na ovim prostorima i štitit ćemo interese radnika i proizvođaća svim raspoloživim sredstvima, a bude li potrebno i građanskim neposluhom, na koji ćemo pozvati i građane Slavonije i Baranje", rekao je Kotromanović.

U Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodnog gospodarstva odbacuju tvrdnje PPDIV-a i navode kako Hrvatska kod određivanja kvota za izvoz šećera nema veze niti sa jednom zemljom, a ponajmanje ne sa Srbijom i Crnom Gorom te Bosnom i Hercegovinom, koje nisu potpisnice SSP-a.

Glasnogovornik Pavić podsjeća da je Europska komisija utvrdila za Srbiju i Crnu Goru i BiH jednostrano kvote, dok se s Hrvatskom vode konzultacije. Odluka oko kvota za SCG, BiH i Albaniju, istaknuo je, neće utjecati na utvrđivanje kvota, pregovaračke pozicije i zaključivanje pregovora EK i Hrvatske.

EK ne može, kazao je Pavić, samostalno promijeniti izvozni režim niti bilo koju odredbu Hrvatskoj za bilo koji proizvod već se to može dogoditi jedino zajedničkim dogovorom.

Pavić je podsjetio kako je Hrvatska u 2001. godini u EU izvezla više od 40 tisuća tona šećera, da bi 2003. godine taj izvoz bio 162.000 tona ili u vrijednosti 120 milijuna dolara. U prvih pet mjeseci ove godine izvezeno je 74.315 tona, a procjenjuje se da će izvoz u ovoj godini dosegnuti 170 tisuća tona.

Iz Ministarstva zaključno uvjeravaju da ukoliko i dođe do određivanja kvote za šećer, ona neće biti manja od dosad najvećeg ostvarenog godišnjeg izvoza šećera (dakle oko 170.000 tona).

(Hina) xivuc/xtp ydb

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙