FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

NHS: Više od 246 milijuna u svijetu djece obuhvaćeno dječjim radom

ZAGREB, 11. lipnja 2005. (Hina) - Širom svijeta 246 milijuna djeceobuhvaćeno je dječjim radom, 73 milijuna "zaposlene" djece mlađe je oddeset godina, a dječji rad prisutan je u svim zemljama, podsjećajuNezavisni hrvatski sindikati (NHS) u povodu Svjetskog dana protivdječjeg rada, koji se obilježava 12. lipnja.
ZAGREB, 11. lipnja 2005. (Hina) - Širom svijeta 246 milijuna djece obuhvaćeno je dječjim radom, 73 milijuna "zaposlene" djece mlađe je od deset godina, a dječji rad prisutan je u svim zemljama, podsjećaju Nezavisni hrvatski sindikati (NHS) u povodu Svjetskog dana protiv dječjeg rada, koji se obilježava 12. lipnja.

Jedno od šestero djece danas je u svijetu uključeno u dječji rad, koji je štetan za njihov psihički, fizički i emocionalni razvoj. Prisiljena su raditi jer je o tome ovisan opstanak njih i njihovih obitelji, a iako je ta pojava nezakonita u mnogim zemljama djeca su i dalje prisiljena raditi najteže fizičke poslove, ističe u priopćenju predsjednik NHS-a Krešimir Sever.

Ovogodišnji Svjetski dan protiv dječjeg rada je posvećen djeci koja rade u rudnicima i kamenolomima, gdje prema procjenama radi više od milijun djece. Oni rade u najgorim mogućim uvjetima i izložena su pogibeljnom riziku smrtnog stradanja, ozljeda ili krončinih bolesti.

Podjednak broj djece radi u razvijenim i tranzicijskim zemljama, a svake godine od posljedica prouzročenih nesrećama na radu umire ih oko 22.000.

Najviše djece (127 milijuna) radi na području Azije i Tihog oceana, većinom u tzv. sivoj ekonomije, bez ikakve zakonske zaštite.

Više od 8,4 milijuna djece nalazi se i u klopci ropstva, trgovine ljudima, dužničkoga rada, prostitucije, pornografije ili je uključeno u druge ilegalne aktivnosti, a 1,2 milijuna te djece je prodano.

NHS podsjeća da hrvatski zakon o radu jasno propisuje kako je najniža dob za zapošlavanje 15 godina.

"Na sreću u Hrvatskoj nisu poznati slučajevi dječjega rada poput navedenih, no on zasigurno postoji u blažim oblicima, prikriven jer je, naravno, ilegalan", ističu u NHS-u.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙