FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

NHS: Vlada treba preispitati svoj odnos prema MMF-u

ZAGREB, 9. lipnja 2005. (Hina) - Nezavisni hrvatski sindikati (NHS)poručili su danas Vladi da preispita svoj odnos prema Međunarodnommonetarnom fondu (MMF) i daljnjem vezivanju za stand by aranžman jerje, kako kažu, očito da MMF svih ovih godina nije Hrvatskoj ponudioništa novo.
ZAGREB, 9. lipnja 2005. (Hina) - Nezavisni hrvatski sindikati (NHS) poručili su danas Vladi da preispita svoj odnos prema Međunarodnom monetarnom fondu (MMF) i daljnjem vezivanju za stand by aranžman jer je, kako kažu, očito da MMF svih ovih godina nije Hrvatskoj ponudio ništa novo.

"MMF daje iste poruke afričkim i južnoameričkim zemljama kao i Hrvatskoj. Ne treba nam MMF da nam kaže da imamo visoke troškove i da treba smanjiti dug i pokrenuti gospodarstvo jer to i sami znamo", rekao je predsjednik NHS-a Krešimir Sever.

Upitao se je li Vlada ispitala uspješnost aranžmana u bilo kojoj zemlji i što je aranžman u tim zemljama donio dobroga. "Mi kažemo ništa", ustvrdio je Sever, koji je konferenciju za novinare održao za glasovirom kako bi poslao poruku da zemlje koje imaju stand by aranžman trebaju plesati kako MMF svira.

"To je posebno osjetljivo područje jer Europska unija, vezano uz početak pregovora i prijem Hrvatske u EU-u, vrednuje zrelost našeg gospodarstva prema mjerilima MMF-a", kazao je Sever.

Ustvrdio je da se MMF-ove poruke po kojima treba ubrzati privatizaciju, "ukrotiti" mirovine i srezati troškove zdravstva temelje na staroj recepturi. Upozorio je pritom da više od 63 posto umirovljenika ima mirovine manje od 2.000 kuna.

Sindikati su o svim događanjima i mjerama koje MMF predlaže za Hrvatsku saznali iz medija jer ih njegovi predstavnici ovog puta nisu pozvali na razgovor. "Bilo bi korektno da su nas izvjestili što su radili u Hrvatskoj", kazao je Sever.

Misija MMF-a je u utorak, nakon 10-dnevnog boravka u Zagrebu i razgovora o ostvarivanju važećeg stand by aranžmana Vladi ostavila niz preporuka o kojima bi Vlada trebala donijeti zaključke u iduća dva-tri tjedna.

MMF je preporučio poduzimanje mjera koje bi omogućile da se proračunski deficit približi cilju od 3,7 posto BDP-a i da se usredotoči na mirovine i njihovu indeksaciju, zdravstvo, subvencije i državne potpore te privatizaciju.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙