FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Sindikat PPDIV-a poziva na otpor zabrani okupljanja na Markovu trgu

ZAGREB, 9. lipnja 2005. (Hina) - Sindikat zaposlenih u poljoprivredi,prehrambenoj i duhanskoj industriji i vodoprivredi Hrvatske (PPDIV)kao organizator zadnjega velikog prosvjednog okupljanja radnika"Sljemena" na Markovu trgu u Zagrebu poziva sve sindikate, građanskeudruge i druge demokratske snage da se glasno usprotive i odupruzabrani javnog okupljanja pred Hrvatskim saborom i Vladom.
ZAGREB, 9. lipnja 2005. (Hina) - Sindikat zaposlenih u poljoprivredi, prehrambenoj i duhanskoj industriji i vodoprivredi Hrvatske (PPDIV) kao organizator zadnjega velikog prosvjednog okupljanja radnika "Sljemena" na Markovu trgu u Zagrebu poziva sve sindikate, građanske udruge i druge demokratske snage da se glasno usprotive i odupru zabrani javnog okupljanja pred Hrvatskim saborom i Vladom.

"Sanaderova Vlada je zaštitu svojih očiju i ušiju od nezadovoljnih hrvatskih radnika i građana proglasila pitanjem od državnoga interesa i sigurnosne važnosti", ističe taj sindikat u današnjem priopćenju i dodaje da radnici poručuju da je sloboda javnog okupljanja temeljno građansko pravo, zaštićeno najvišim međunarodnim standardima ljudskih prava.

Okupljanje radnika pod prozorima Vlade i Sabora katkad je i jedini djelotvoran oblik borbe za ostvarivanje prava, što se vidjelo i u slučajevima brojnih radničkih "izaslanstava" koja su pohodila i nastanjivala Markov trg, a "životna drama" radnika "Sljemena", primjerice, ne bi dobila poželjan epilog da nije bilo prosvjeda na Markovu trgu, navodi PPDIV.

"No odmah nakon njihove maratonske borbe Vlada inicira zabranu", dodaje se u priopćenju uz tvrdnju da se na Markovu trgu nije dogodio nijedan za sigurnost prijeteći izgred, već mirni prosvjedi tijekom kojih građani izražavaju svoje nezadovoljstvo, kao što je i uobičajeno u demokratskim zemljama.

Sindikat PPDIV-a traži da se izmjene Zakona o javnom okupljanju umjesto prihvaćanja po hitnu postupku hitno povuku iz saborske procedure.

Premijer Ivo Sanader izjavio je prije dva dana da je odluka o zabrani javnog okupljanja pred Vladom i Saborom donesena "isključivo zbog sigurnosnih razloga", odnosno da je "nakon procjene sigurnosnih služba donesen zaključak da se broj štićenih objekata proširi i na Vladu i na Hrvatski sabor".

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙