FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Uprava Hrvatskih šuma odbacuje tvrdnje sindikata o niskim plaćama

ZAGREB, 10. lipnja 2005. (Hina) - Uprava Hrvatskih šuma (HŠ) odbacilaje danas tvrdnje Hrvatskog sindikata šumarstva o niskim plaćama inepravednom vrednovanju rada u HŠ-u.
ZAGREB, 10. lipnja 2005. (Hina) - Uprava Hrvatskih šuma (HŠ) odbacila je danas tvrdnje Hrvatskog sindikata šumarstva o niskim plaćama i nepravednom vrednovanju rada u HŠ-u.

Uprava u priopćenju ističe da je na čelo HŠ-a došla u veljači 2004. godine, a Kolektivni ugovor (KU) je potpisan krajem 2003. godine pa ako je predsjednica sindikata Gordana Colnar nezadovoljna postojećim KU-om za to ne može kriviti sadašnju Upravu.

Prava radnika iz važećeg KU-a nisu mala i obuhvaćaju regres, božićnicu, uskrsnicu, dar u naravi, jubilarne nagrade, plaćeni prijevoz na posao, novčanu pomoć radnicima i druge pogodnosti.

Prilikom pregovora o KU-u predstavnici sindikata propustili su ugraditi mehanizme za povećanje plaća, no unatoč tome, plaće su u 2004. godini porasle u odnosu na 2003. godinu za 6,8 posto, tvrdi Uprava.

Prosječna neto plaća u HŠ-u za prva četiri mjeseca ove godine iznosila je 3.886 kn i veća je za 1,4 posto u odnosu na isto razdoblje lani.

Ako se plaći doda primanje s naslova terenskog dodatka, prosječna plaća za prva četiri mjeseca 2005. iznosi 4.494 kn i veća je za 1,6 posto u odnosu na isto razdoblje prošle godine.

U vezi sindikalnog zahtjeva za pravednijom raspodjelom plaća Uprava ističe da se upravo kroz izradu novog Pravilnika o plaćama nastoji ustanoviti prostor za nagrađivanje radnika.

U toj namjeri je 2. lipnja izrađen prijedlog Pravilnika o plaćama koji je poslan sindikatima, a Uprava je otvorena za razgovore kako bi se uspostavio mehanizam pravednijeg vrednovanja rada, napose za radnike u proizvodnji.

Uprava HŠ-a također opovrgava optužbu Gordane Colnar da pomaže formiranje Strukovnog sindikata inženjera šumarstva i tehničara te ističe kako je to autonomno pravo radnika o kojem poslodavac ne odlučuje.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙