FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Iustitia et Pax: Obljetnica Srebrenice poticaj za uspostavu pravednog mira

SARAJEVO,8. srpnja(Hina) - Komisija Iustitia et Pax Biskupskekonferencije Bosne i Hercegovine objavila je, u povodu deseteobljetnice masakra u Srebrenici, posebnu deklaraciju u kojoj se, uzosudu počinjenih zločina, ističe potreba za izmjenama Daytonskogsporazuma na kojima će počivati trajni mir i sigurnost u toj zemlji,prenosi u petak Katolička tiskovna agencija BK BiH (KTA).
SARAJEVO,8. srpnja(Hina) - Komisija Iustitia et Pax Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine objavila je, u povodu desete obljetnice masakra u Srebrenici, posebnu deklaraciju u kojoj se, uz osudu počinjenih zločina, ističe potreba za izmjenama Daytonskog sporazuma na kojima će počivati trajni mir i sigurnost u toj zemlji, prenosi u petak Katolička tiskovna agencija BK BiH (KTA).

U deklaraciji pod naslovom "Ne preći preko Srebrenice i potrebe za pravdom, mirom i sigurnošću u BiH", ističe se kako se s tugom i danas valja prisjetiti masakra što su ga u ljeto 1995. godine počinile postrojbe Vojske Republike Srpske (VRS) i različite paravojne formacije.

"Ukazujemo posebice na činjenicu da su mnogi krivci do današnjega dana uspjeli izbjeći suočenje sa svojom krivnjom. Također se prisjećamo sramne činjenice da su odgovorni u međunarodnoj zajednici predugo oklijevali zaustaviti ovaj sukob", stoji u deklaraciji kojom se istodobno poziva odgovorne vlade u svijetu da učine potrebne korake ne bi li se osumnjičeni za ratne zločine izveli pred lice pravde.

Komisija Iustitia et Pax ovim povodom također upozorava na aktualno stanje u BiH i na činjenicu da su protekle godine dokazale kako su "granice koje je Dayton ucrtao formirale veoma opasne teritorije".

Nepravedne granice, stoji u deklaraciji, ozakonile su i neprihvatljivo i nemoralno etničko čišćenje i onemogućile su postizanje trajnog mira.

Državi BiH i njezinu društvu stoga treba političko uređenje koje će jamčiti pravdu, a sada je sazrelo vrijeme da se razmotre i isprave nepravde Daytona, navodi komisija Iustitia et Pax pozivajući jasno na ponovno sazivanje međunarodne konferencije o BiH.

Europskim zemljama posebice je upućen poziv da konkretno dokažu svoju sposobnost uključujući se u uspješnu mirovnu politiku.

"Eventualni ponovni propust Europe i međunarodne zajednice da dosljedno ispune svoju ulogu i obvezu u BiH ugrozio bi stabilnost cijele regije, uključujući mogućnost susjednih zemalja da postanu punopravni članovi Europe i Europske unije. I konačno, taj bi propust predstavljao razočarenje u vrijednosti Europske unije i slom zajedničke europske vanjske i sigurnosne politike", stoji u zaključku deklaracije što ju je u ime BK BiH objavila Konferencija europskih komisija Iustitia et Pax.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙