FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Pupovac: idući tjedan znat će se gdje će se održati dopunski izbori

ZAGREB,7. srpnja 2005.(Hina) - Slijedeći tjedan znat će se gdje će sesve održati dopunski lokalni izbori za popunjavanje manjinskih kvota,a osnova za princip zastupljenosti bit će popis birača, najavio jepotpredsjednik SDSS-a Milorad Pupovac nakon današnjeg sastanka spredsjednikom HDZ-a i Vlade Ivom Sanaderom.
ZAGREB,7. srpnja 2005.(Hina) - Slijedeći tjedan znat će se gdje će se sve održati dopunski lokalni izbori za popunjavanje manjinskih kvota, a osnova za princip zastupljenosti bit će popis birača, najavio je potpredsjednik SDSS-a Milorad Pupovac nakon današnjeg sastanka s predsjednikom HDZ-a i Vlade Ivom Sanaderom.

Pupovac je podsjetio da su manjinske kvote u statutima nekih gradova i općina utvrđene na temelju popisa stanovništva iz 2001., umjesto s ažuriranim popisom birača iz svibnja ove godine, kako nalaže Ustavni zakon o pravima nacionalnih manjina.

Državni ured za upravu, kaže Pupovac, preuzeo je obvezu da u sklopu dopunskih izbora osigura usklađivanje statuta onih općina i gradova koje ih nisu uskladile s Ustavnim zakonom o pravima nacionalnih manjina.

Potpredsjednik SDSS-a navodi da su u nekim mjestima popisi stanovništva jednaki biračkim popisima, a da u drugima nisu, i u tim će slučajevima, tvrdi, popisi birača biti osnova za utvrđivanje manjinskih kvota.

Pupovac kaže da je na današnjem sastanku "prihvaćen princip podijeljene odgovornosti pri formiranju i funkcioniranju lokalnih vlasti", što bi, rekao je, trebalo donijeti bolja rješenja za te sredine.

Kaže i da će se princip supsidijarnosti (prepušatanje lokalnim stranačkim organizacijama da odlučuju o događajima na terenu) dopuniti "principom podijeljene odgovornosti", sukladno izbornim rezultatima i Ustavnom zakonu.

Kao dobre primjere primjene toga principa Pupovac spominje Ličko-senjsku županiju, Gvozd i dr.

Ministar obnove Božidar Kalmeta novinarima je prenio kako je na sastanku konstatirano da se sporazum o suradnji HDZ-a i SDSS-a, u dijelu koji se odnosi na njegovo ministarstvo, dobro ostvaruje, iako su neke stvari pokrenute kasnije nego je trebalo.

Kalmeta je najavio da bi Vlada idući tjedan trebala donijeti zaključak kako riješavati problem devastirane imovine.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙