FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Potvrđena pobjeda oporbe na albanskim parlamentarnim izborima

TIRANA, 6. srpnja 2005. (Hina/dpa) - Oporbena Demokratska stranka (DS)bivšeg albanskog predsjednika Salija Berishe pobjedila je nanedjeljnim parlamentarnim izborima, no zasad s nedovoljno zastupničkihmandata za samostalno formiranje vlade.
TIRANA, 6. srpnja 2005. (Hina/dpa) - Oporbena Demokratska stranka (DS) bivšeg albanskog predsjednika Salija Berishe pobjedila je na nedjeljnim parlamentarnim izborima, no zasad s nedovoljno zastupničkih mandata za samostalno formiranje vlade.

Albanski parlament ima 140 zastupničkih mjesta, a državno izborno povjerenstvo objavilo je u srijedu da je DS osvojio 55 od 100 mjesta koliko ih se bira izravno.

Vladajuća Socijalistička stranka premijera Fatosa Nanoa završila je izbore s osvojena 42 izravna mandata. Ostala zastupnička mjesta podijelile su tri manje stranke.

Prema složenom albanskom izbornom sustavu, preostalih 40 zastupnika bira se razmjernim sustavom sa stranačkih lista, ili "dvostrukim glasovanjem" putem listića.

Zasad nije poznato hoće li Berisha, sa svojim koalicijskim partnerima republikancima, proporcionalnom metodom dobiti još 16 zastupnika koliko im treba za većinu u parlamentu.

Berisha se u političkom životu Albanije pojavio 1990. godine i ostao zapamćen kao čovjek koji je srušio komunizam, no sišao je s vlasti kada je zemlja pala u anarhiju 1997. godine. Uvjeren u izbornu pobjedu, već je pozvao je vladajuću garnituru da normalno nastavi s obavljanjem posla do promjene vlasti, objavile su lokalne novine.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙