FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Demokratski savez Hrvata Vojvodine zatražio zaštitu

SUBOTICA, 14. lipnja 2005. (Hina) - Reagirajući na nove izgredeusmjerene protiv Hrvata u Srbiji, Demokratski savez Hrvata u Vojvodini(DSHV) u utorak je od srbijanskih državnih tijela zatražio zaštituhrvatske nacionalne manjine.
SUBOTICA, 14. lipnja 2005. (Hina) - Reagirajući na nove izgrede usmjerene protiv Hrvata u Srbiji, Demokratski savez Hrvata u Vojvodini (DSHV) u utorak je od srbijanskih državnih tijela zatražio zaštitu hrvatske nacionalne manjine.

Najnovije prijeteće poruke koje su se pojavile u Subotici DSHV-u su dokaz da "politika kojoj se danas sudi u Haagu nije napuštena" i da se na zaštiti te nacionalne manjine ni nakon potpisivanja Sporazuma između SCG i Hrvatske ne čini ništa.

"Očekujemo da se u državnim tijelima, a naročito policiji, počnu zapošljavati Hrvati, no moramo reći da još ništa nije učinjeno i očekujemo da se to pitanje konačno riješi", ističe se u priopćenju jedine parlamentarne stranke hrvatske manjine u Srbiji.

S tim u svezi, DSHV je od srbijanskih vlasti zatražio da se krene u promjenu izbornih zakona kojima bi se, na temelju pozitivne diskriminacije, nacionalnim manjinama osiguralo sudjelovanje u radu državnih tijela.

Stranka Hrvata u Srbiji tim je povodom osudila i Srpsku akademiju znanosti i umjetnosti, koja je dala pozitivno mišljenje o prijedlogu da se u vojvođanske osnovne škole uvede tzv. bunjevački jezik.

Ne budu li se rješavali spomenuti problemi, ističe se u priopćenju, DSHV će ih i dalje iznositi hrvatskim državnim tijelima te institucijama međunarodne zajednice kako bi se spriječile "aktivnosti države usmjerene na asimilaciju njezinih manjina".

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙