FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Đapić: osim sa SDSS-om, HDZ mora razgovarati i s ostalim partnerima

ZAGREB,10. lipnja 2005.(Hina) - HSP će izići iz koalicija uVukovarsko-srijemskoj županiji i Kninu ako HDZ o svojim dogovorima saSDSS-om ne razgovara sa svim koalicijskim partnerima u tim područjimate se na temelju tih razgovora osigura primjena Ustavnog zakona omanjinama glede sudjelovanja srpske manjine u vlasti, izjavio je danaspredsjednik HSP-a Anto Đapić.
ZAGREB,10. lipnja 2005.(Hina) - HSP će izići iz koalicija u Vukovarsko-srijemskoj županiji i Kninu ako HDZ o svojim dogovorima sa SDSS-om ne razgovara sa svim koalicijskim partnerima u tim područjima te se na temelju tih razgovora osigura primjena Ustavnog zakona o manjinama glede sudjelovanja srpske manjine u vlasti, izjavio je danas predsjednik HSP-a Anto Đapić.

"Ne smeta nam provedba Ustavnog zakona, ali to mora biti predmet zajedničkih koalicijskih dogovora svih partnera, ne samo HDZ-a i SDSS-a, jer ne možemo dopustiti da se koalicija tih stranaka na državnoj razini prelama preko leđa HSP-a", kazao je Đapić na konferenciji za novinare u Saboru.

HSP-u, dodaje, najviše smeta jučerašnje osnivanje Skupštine Vukovarsko-srijemske županije, kad je na temelju dogovora HDZ-a i SDSS-a izabran treći dožupan iz SDSS-a, i to bez razgovora i mimo prijašnjih dogovora s ostalim koalicijskim partnerima.

Ne smetu mu, ističe, da dožupan bude predstavnik srpske manjine, kao ni primjena Ustavnog zakona i Erdutskog sporazuma, ali o tome se, kaže, moraju dogovoriti svi koalicijski partneri.

Đapić stoga traži hitan sastanak koalicijskh partnera u toj županiji, inače će, najavljuje, HSP izići iz koalicije, "jer nećemo biti glasački stroj HDZ-a, nego ravnopravan partner".

HSP se, dodaje, protivi i 'bilateralnim' razgovorima HDZ-a i SDSS-a o sudjelovanju predstavnika srpske manjine u kninskom Gradskom vijeću i Poglavarstvu.

"Ako se i tamo bude radilo bez dogovora svih koalicijskih partnera, HSP će istupiti iz koalicije", rekao je Đapić.

Čelnik HSP-a poziva SDP i HSS da se dogovore podupiru li koaliciju HSS-a i HSP-a u Bjelovarsko-bilogorskoj i Virovitičko-podravskoj županiji, jer, kaže, SDP-ovci, suprotno prajašnjem dogovoru, odbijaju potporu HSP-ovu dožupanu u Bjelovarsko-bilogorskoj županiji.

"Ako je točno da SDP u Bjelovaru odbija potporu HSP-ovu dožupanu, onda to odudara od mog dogovora s Račanom da SDP tamo neće sudjelovati u vlasti, ali da će poduprijeti manjinsku vladu", rekao je Đapić.

Najavio je da će njegova stranka, ako SDP i dalje bude otežavao dogovore HSS-a i HSP-a u spomenutim županijama, prekinuti te dogovore, ali i razvrgnuti koaliciju sa SDP-om u Velikoj Gorici.

"HSP nije stranka za 'leasing': ako ne ide u Bjelovaru i Virovitici, ne ide ni u Gorici", upozorio je Đapić.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙