FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Milošević osporava video snimku likvidacije šestorice Bošnjaka

DEN HAAG/ZAGREB,8. lipnja(Hina) - Bivši jugoslavenski predsjednikSlobodan Milošević u srijedu je na Haškom sudu (ICTY) osporavaovjerodostojnost video snimke pogubljenja šestorice zarobljenihBošnjaka iz Srebrenice, koju je tužitelj prikazao 1. lipnja.
DEN HAAG/ZAGREB,8. lipnja(Hina) - Bivši jugoslavenski predsjednik Slobodan Milošević u srijedu je na Haškom sudu (ICTY) osporavao vjerodostojnost video snimke pogubljenja šestorice zarobljenih Bošnjaka iz Srebrenice, koju je tužitelj prikazao 1. lipnja.

"Kako se ta snimka može povezati sa Srebrenicom? Nema podataka ni kada je napravljena, ni gdje. Tužitelj tvrdi da su zarobljenici iz Srebrenice odvoženi u Trnovo, kod Sarajeva, a to je 160 km", kazao je Milošević u raspravi o prihvaćanju dokaza izvedenih tijekom 10 dana svjedočenja Obrada Stevanovića, policijskog generala iz Srbije.

Video snimka na kojoj pripadnici specijalne postrojbe MUP-a Srbije "Škorpioni" ubijaju Bošnjake iz Srebrenice, mogući je "krunski dokaz" Miloševićeve odgovornosti po optužbi za genocid u BiH.

"To je zločin za osudu, ali vidjeli ste iz izjave svjedoka da to nema veze sa Srbijom, niti su na snimci ljudi iz Srbije", dodao je.

Tužitelj Geoffrey Nice odgovorio je da Tužiteljstvo raspolaže materijalom koji dokazuje vezu snimke s masakrom nad gotovo 8.000 Bošnjaka kod Srebrenice, počinjenog od 11. do 18. srpnja 1995.

On je najavio da će detaljne informacije o snimci dati preko izjave jednog zaštićenog svjedoka, te identifikacije žrtava od obitelji ili komisije za ekshumacije, koja je potvrdila lokaciju Trnovo.

Nice je naznačio da je zaštićeni svjedok osoba koja je snimila veći dio dvosatne snimke, te je predala kameru onome koji je snimio posljednji dio s likvidacijama.

"Imamo neka priznanja iz Srbije, mi smo prikazali detalje, ali u Srbiji je prikazana cijela traka", kazao je tužitelj i najavio da će "traci dodati još neke dokaze, kada za to dođe vrijeme".

Sudsko vijeće zatražilo je od optužbe da do nastavka suđenje iduće srijede, podnese na uvid pisanu izjavu svjedoka koja potvrđuje vjerodostojnost video snimke, što je Nice najavio već za sutra.

Milošević je danas u dodatnom ispitivanju svjedoka Stevanovića, bezuspješno osporavao vjerodostojnost dokumenta prema kojem su "Škorpioni" 1999. na Kosovu bili u sastavu Antiterorističke jedinice, u resoru javne sigurnosti MUP-a Srbije, kojima je kao pomoćnik ministra zapovjedao upravo svjedok Stevanović.

Iako je na klupi za svjedoke već tri tjedna, general Stevanović ostat će u Haagu do iduće srijede, kako bi Miloševiću odgovorio na još nekoliko pitanja, prije nego on izvede idućeg svjedoka.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙