FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Završena opatijska "K.u.K raglednica"

OPATIJA,12. lipnja 2005.(Hina) - Trodnevna manifestacija pod nazivom"K.u.K razglednica - Pozdrav iz Opatije" kojom je Opatija djelomičnovraćena u razdoblje Austro-Ugarske monarhije kada je bila središnjemjesto odmora građana carstva ali i brojnih znamenitih stanovnikaostatka tadašnje Europe, završena je danas.
OPATIJA,12. lipnja 2005.(Hina) - Trodnevna manifestacija pod nazivom "K.u.K razglednica - Pozdrav iz Opatije" kojom je Opatija djelomično vraćena u razdoblje Austro-Ugarske monarhije kada je bila središnje mjesto odmora građana carstva ali i brojnih znamenitih stanovnika ostatka tadašnje Europe, završena je danas.

Na opatijskim ulicama, terasama kavana, obalnom šetalištu i oko hotela i vila kostimirani šetači dočarali su ozračje kraja 19. i početka 20. stoljeća. Središnjom opatijskom ulicom prolazila je kočija s upregnutim lipicancima, a poštu je raznosio listonoša obučen u onovremenu odoru.

Nizom igrokaza dočaran je ugođaj kupališta iz tog doba s damama u čednim kupaćim kostimima i gospodom u prepoznatljivim prugastim trikoima, slikari pejzažisti i portretisti u radu, vatrogasci s izvornim kolima, čistač cipela i drugi likovi i događanja iz tog vremena.

Restorani su nudili jela spremljena po recepturama iz vremena monarhije, a na više lokacija u gradu su manji orkestri i prigodni glazbeni sastavi glazbom prizivali uspomene na najsjajnije razdoblje Opatije.

Priređene su i plesne točke konja lipicanaca na kupalištu Slatina te pučka zabava na kupalištu Tomaševac. Većina zbivanja odigravala se u večernjima satima što je pobudilo izuzetnu pažnju turista, kojih u Opatiji ima oko 4000.

Manifestacija je organizirana u povodu Dana Opatije koji se obilježava 14. lipnja. Sudjelovali su mnogobrojni izvođači, od studenata i srednjoškolaca do glazbenika, hotelijera, ugostitelja te opatijskih udruga a sve je objedinila opatijska Turistička zajednica i Grad Opatija.

K.u.K u nazivu manifestacije odnosi se na skraćenicu sintagme "Kaiserlich und Koeniglich (carski i kraljevski)" što je u vrijeme Austro-Ugarske monarhije označavala pripadanje službenom ustrojstvu carstva.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙