FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Nagrada "Tin Ujević" dodijeljena Borbenu Vladoviću

SPLIT/VRGORAC,6. srpnja 2005.(Hina) - U Vrgorcu je u utorak navečeruručenjem nagrade Društva hrvatskih književnika (DHK) "Tin Ujević"Borbenu Vladoviću za zbirku pjesama "Tijat", završena književnokulturna manifestacija "S Tinom u Vrgorcu".
SPLIT/VRGORAC,6. srpnja 2005.(Hina) - U Vrgorcu je u utorak navečer uručenjem nagrade Društva hrvatskih književnika (DHK) "Tin Ujević" Borbenu Vladoviću za zbirku pjesama "Tijat", završena književno kulturna manifestacija "S Tinom u Vrgorcu".

Ta se manifestacija već petnaest godina u Tinovom rodnom gradu održava u spomen na rođenje velikana hrvatskog pjesništva 5. srpnja 1891. godine, a ove je godine održana i u znaku 50-te obljetnice smrti Tina Ujevića.

Borbenu Vladoviću, pjesniku, romansijeru, dramskom piscu, novelistu, uredniku i dramaturgu na Hrvatskome radiju, nagradu je uručio član Povjerenstva za dodjelu nagrada DHK Božidar Petrač. Istaknuo je kako je Povjerenstvo, koje još čine Božica Jelušić i Miroslav M. Mađer, imalo težak zadatak iz mnoštva od 66 iznimno kvalitetnih prijavljenih zbirki odabrati najbolju i dodijeliti joj nagradu.

Zbirka "Tijat" objavljena je u nakladi splitskog ogranka Matice Hrvatske.

Petrač je naglasio kako ta zbirka svjedoči kontinuitet 40-godišnjega pjesnikova stvaranja ističući se "provjerljivim osobitostima Vladovićeva pjevanja". Zaigranost, nostalgija, prosvjed, žudnja za minulim vremenima karakteriziraju ovu tipičnu mediteransku, morsku poemu, kazao je Petrač.

Tijatu, otočiću šibenskoga arhipelaga, pjesnik posvećuje naslovno i uvodno mjesto u zbirci.

Pjesme Borbena Vladovića, rođenog 1943. godine u Splitu, nastanjenom u Zaprešiću, prevedene na 15-ak jezika, uvrštene su u više hrvatskih i inozemnih antologija.

Nagrada "Tin Ujević" utemeljena je 1981. godine, a između ostalih, uručena je Slavku Mihaliću, Igoru Zidiću, Dragutinu Tadijanoviću, Tonku Maroeviću, Tonču Petrasovu Maroviću, Luki Paljetku, Vladi Gotovocu, Ivanu Slamnigu, Vesni Parun..., što dovoljno govori o njezinu ugledu.

Osim medalje, nagrade DHK, Vladoviću je pripao i kristalni tanjur s ugraviranim likom Tina Ujevića što ga laureatima tradicionalno dodjeljuje grad Vrgorac, a uručio mu ga je gradonačelnik Boris Matković.

Završni dan manifestacije "S Tinom u Vrgorcu" obilježen je i premijernim prikazivanjem dokumentarnog filma "Tin" autora Željka Senečića i Tomislava Sabljaka.

Umjesto u Tinovoj kuli, pjesnikovoj rodnoj kući, svečanost je, zbog loših vremenskih uvjeta, održana u gradskoj dvorani.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙