FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Ni aspirin niti vitamin E u malim dozama ne štite od raka

ZAGREB, 7. srpnja 2005. (Hina) - Studija o zdravlju žena koja jeobuhvatila više od 40 tisuća žena pokazala je da ni aspirin, nitivitamin E u malim dozama ne smanjuju broj slučajeva ni smrtnih ishodaod raka.
ZAGREB, 7. srpnja 2005. (Hina) - Studija o zdravlju žena koja je obuhvatila više od 40 tisuća žena pokazala je da ni aspirin, niti vitamin E u malim dozama ne smanjuju broj slučajeva ni smrtnih ishoda od raka.

Nalazi su objavljeni u američkom časopisu "The Journal of American Medical Association", a potječu iz najveće i najduže zdravstvene studije "Women's Health Study" koja je uspoređivala aspirin ili vitamin E sa šećernom pilulom ili placebom.

Ti nalazi u suprotnosti su, kako je izvijestio Glas Amerike, nekim ranijim nalazima, u manje rigoroznim istraživanjima.

Ranije studije su ukazivale da aspirin štiti od raka dojke i debelog crijeva, ali nova studija o zdravlju žena nije došla do takvih nalaza. Ustanovljeno je samo "statistički narginalno značajno" smanjenje broja slučajeva i smrtnih ishoda raka pluća među korisnicama aspirina.

Ranije studije, pak, sugerirale su da bi antioksidacijske značajke vitamina E mogle smanjiti rizik od obolijevanja od raka ili srčanih bolesti. Novi podatci o vitaminu E ne pokazuju nikakve korisne učinke glede raka, ali, autori izvješćuju da je utvrđeno 25-postotno smanjenje broja srčanih infarkta, moždanih udara i smrti od kardiovaskularnih poremećaja i bolesti kod žena starijih od 65 godina.

Aspirin, uziman u malim dozama, smanjuje kod žena rizik od moždanog udara, ali ne i srčanog infarkta. Samo kod žena starijih od 65 godina, aspirin daje korisne učinke i u prevenciji srčanog infarkta.

Studija o zdravlju žena provedena je na 39.876 naizgled zdravih žena, starijih od 45 godina. Svakoj je naslijepo određeno što će uzimati svaki drugi dan tijekom deset godina - 100 miligrama aspirina ili placebo, odnosno 600 međunarodnih jedinica vitamina E ili placebo.

Autori izvješća o najnovijoj studiji priznaju da ostaje upitno da li jača doza aspirina - standardnih 325 miligrama - zaista štiti od raka, kao što su ukazivala neka ranija istraživanja.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙