FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Kina popularnija od Sjedinjenih Država zbog iračkog rata

WASHINGTON, 24. lipnja (Hina) - Ugled Sjedinjenih Država je još uvijektako pokvaren ratom u Iraku da se u mnogim zemljama povoljnije gledana Kinu nego na SAD, pokazalo je međunarodno istraživanje javnogamišljenja.
WASHINGTON, 24. lipnja (Hina) - Ugled Sjedinjenih Država je još uvijek tako pokvaren ratom u Iraku da se u mnogim zemljama povoljnije gleda na Kinu nego na SAD, pokazalo je međunarodno istraživanje javnoga mišljenja.

Najnovije istraživanje Pew Research Center for the People and the Press otkrilo je da su negativni stavovi o Sjedinjenim Državama tako jaki, čak i među saveznicima poput Francuske i Kanade, da su i humanitarni napori u pomoći žrtvama tsunamija i američka potpora demokraciji na Bliskom istoku malo učinili da oni oslabe.

Izvješće navodi ponovni izbor Georga W. Busha za predsjednika i i nastavak rata u Iraku kao glavne razloge antiameričkih osjećaja.

Sjedinjene Države su dobile povoljnu ocjenu među 50 posto ili više ispitanika samo u šest od 16 zemalja obuhvaćenih istraživanjem. Za razliku od toga, Kina je dobila takve ocjene u 11 zemalja, a Njemačka, Francuska i Japan u 13 zemalja.

"Zapanjujuće je kada vidite da europska javnost ocjenjuje Sjedinjene Države tako loše, posebice u usporedbi s Kinom", rekao je Andrew Kohut, direktor Pew Research Centra, američke organizacije koja je obavila istraživanje.

U Velikoj Britaniji 65 posto Britanaca gleda povoljno na Kinu, a 55 posto na SAD. U Francuskoj 58 posto ispitanika imalo je pozitivan stav prema Kini, a 43 posto prema SAD-u. Slični rezultati pokazali su se i u Njemačkoj, Španjolskoj i Nizozemskoj.

Pozitivni stavovi prema prema Sjedinjenim Državama najniži su u tri muslimanske zemlje obuhvaćene istraživanjem, Turskoj, Pakistanu i Jordanu, gdje samo oko jedne petine ispitanika povoljno gleda na SAD. Ipak, zabilježeno je opadanje neprijateljstva prema Americi.

Izvješće kaže da su Sjedinjenim Državama malo koristili, inače pozitivno ocijenjeni, napori predsjednika Busha u promicanju demokracije na Bliskom istoku zbog trajnog gnjeva oko Iraka.

"Pozitivan ishod u Iraku je apsolutno ključan", rekla bivša američka državna tajnica Madeleine Albright, supredsjedatelj Peowa projekta Globalni stavovi.

Ipak, ugled Sjedinjenih Država povratio se u Indoneziji, najbrojnijoj muslimanskoj zemlji na svijetu, nakon velike američke pomoći žrtvama prošlogodišnjeg tsunamija.

Stavovi prema SAD-u najpovoljniji su u Indiji, gdje 71 posto povoljno gleda na Ameriku, a najmanje pozitivni u Jordanu, sa samo 21 posto onih koji je vide u povoljnom svjetlu.

Istraživanje je utvrdilo da se na Ameriku nastavlja gledati kao na zemlju koja je uglavnom ravnodušna prema interesima drugih zemalja u postavljanju svojih vanjskopolitičkih ciljeva. U svim istraživanim zemljama, izuzev u SAD-u, zabilježena je značajna potpora mogućnosti da neka druga zemlja ili skupina zemalja bude vojno ravna Sjedinjenim Državama. U Francuskoj 85 posto ispitanika misli da bi bilo dobro ako bi se EU ili neka druga zemlja pojavila kao vojni takmac SAD-u.

Potpora američkoj borbi protiv terorizma opala je u zapadnim zemljama poput Britanije, Francuske, Njemačke i Kanade i skoro ishlapila u Španjolskoj dok je u muslimanskim zemljama ostala niska.

Problem s međunarodnim ugledom Amerike nije nepoznanica Amerikancima. Samo 26 posto američke javnosti misli da su Sjedinjene Države omiljene u svijetu. Ipak, čak 83 posto Amerikanaca misli povoljno o svojoj zemlji.

Istraživanje je provedeno na blizu 17.000 ljudi od 20 travnja do 31. svibnja uz marginu pogreške u uzorkovanju od 2 do 4 posto ovisno o veličini uzorka.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙